Kofta Chana Recipe is all you need for a delicious lunch. Chicken kofta coated in creamy chana gravy is an unbeatable combo. Try this tasty Kofta Chana Recipe and share your feedback with us. ...
Read More
Kofta Chana Recipe is all you need for a delicious lunch. Chicken kofta coated in creamy chana gravy is an unbeatable combo. Try this tasty Kofta Chana Recipe and share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for koftay:
  • 1/2 kg Chicken mince
  • Salt to taste
  • 1 tsp Black pepper
  • 1/4 cup Onion (chopped)
  • 2 tbsp Green chilies (chopped)
  • 4 tbsp Green coriander (chopped)
  • 1 Egg
  • 1/4 cup Gram flour (roasted)
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1/2 tbsp Lemon juice
  • 1 tsp Turmeric powder
  • Ingredients for gravy:
  • 1/2 kg Black pea (soaked overnight)
  • 1 tbsp ginger garlic paste
  • 1 Onion
  • Salt to taste
  • 1 tsp Turmeric powder
  • 1/2 tsp Cumin powder
  • 1/2 tsp Black pepper powder
  • 1/2 tbsp Red chili powder
  • 1/2 tsp Garam masala powder
  • 1 cup Tomato puree
  • 1/4 cup Yogurt
  • 1/2 tsp Coriander
  • powder 1/2 inch Cinnamon stick
  • 5-6 Cloves
  • 2-3 Black cardamom
  • 2-3 Green chilies
  • Directions for koftay:
  • Take a bowl add chicken mince, salt, black pepper, onion, green chilies, coriander, egg, gram flour, cumin, lemon juice and turmeric.
  • Mix all these ingredients well and make small round shape balls (koftay).
  • Fry them until light golden brown. Set aside.
  • Directions for gravy:
  • Heat oil in a pan, add onion and cook until translucent.
  • Add ginger garlic paste and cook for 3 to 4 minutes on low medium flame.
  • Then add tomatoes, salt, turmeric, black pepper, red chili powder, cumin powder, whole spices and cook for 15 to 20 minutes until oil separates.
  • Then add boiled black grams and cook for 5 to 6 minutes on high flame. Add water as required.
  • Then add prepared koftay, yogurt, garam masala powder, coriander powder, green chilies and cook for 10 to 15 minutes.
  • Maintain the gravy according to your preference by adding water.
  • Garnish with green coriander and serve with paratha or rice.

Preparation Time:

15-20 minutes

Cooking Time:

30-45 minutes

Serve:

4-5 persons

کوفتہ بنانے کے اجزاء:
چکن قیمہ آدھا کلو
نمک حسبِ ذائقہ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
پیاز 1چوتھائی کپ
سبز مرچیں 2کھانے کے چمچ
سبز دھنیا 4کھانے کے چمچ
انڈہ 1عدد
بیسن 1چوتھائی کپ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
لیموں کا رس آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گریوی بنانے کے اجزاء:
کالے چنے آدھا کلو
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
پیاز 1عدد
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
دہی 1چوتھائی کپ
دھنیا پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
دار چینی آدھی انچ
لونگ 5-6عدد
کالی الائچی 2-3عدد
سبز مرچیں 2-3عدد

کوفتے بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں چکن قیمہ، نمک، کالی مرچ، پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، انڈہ، بیسن، ذیرہ، لیموں کا رس اور ہلدی ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور گول شکل کے کوفتے بنا لیں۔
اب گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
گریوی بنانے کی ترکیب:
ایک برتن میں پانی گرم کر کے کالے چنے تیس سے چالیس منٹ ابال لیں یا جب تک نرم ہوجائیں۔
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس پیاز ڈالیں اور تھوڑا پکا لیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں ٹماٹر، نمک، ہلدی، کالی مرچ، لال مرچ پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور ثابت مصالحے ڈال کرآٹھ سے دس منٹ پکائیں۔
اب اس میں ابلے کالے چنے ڈال کر تیز آنچ پر پانچ سے چھ منٹ پکائیں اور حسبِ ضرورت پانی ڈالیں۔
پھر اس میں تیار کئے ہوئے کوفتے، دہی، گرم مصالحہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور سبز مرچیں ڈال کر آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔
اب سبز دھنیے سے گانش کر کے پراٹھا یا چاولوں کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

15-20 منٹ

پکانے کا وقت :

30-40 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *