Khoya Badam Roll Ups is a recipe every meetha lover needs to try. These Khoya Badam Roll Ups will melt in your mouth like anything. Try it to believe it and when you do, share your feedback with us. ...
Read More
Khoya Badam Roll Ups is a recipe every meetha lover needs to try. These Khoya Badam Roll Ups will melt in your mouth like anything. Try it to believe it and when you do, share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for milk:
  • 1/4 cup Milk
  • 1/2 tsp Saffron
  • Ingredients for khoya mixture:
  • 300g Khoya
  • 1/4 cup Powder sugar
  • 1/4 tsp Cardamom powder
  • Ingredients for Almond mixture:
  • 350g Almonds
  • 1/2 cup Ghee
  • 1 cup Milk
  • 1 cup Powder sugar
  • 1/4 tsp Cardamom powder
  • Water as required
  • Directions:
  • In a bowl add lukewarm milk then add saffron and mix it well. Keep it aside for 5 to 10 minutes. And your saffron milk is ready.
  • Directions for khoya mixture:
  • In a pan add khoya and cook it for 3 to 4 minutes on medium low flame.
  • Then add saffron milk, cardamom powder and cook it for 5 to 10 minutes, until well combined or you reach your desired consistency.
  • Directions for almonds mixture:
  • Then blanch almond for 8 to 10 minutes. Make fine paste of blanched almonds and set aside.
  • In a pan add almond paste, ghee and cook it for 15 to 20 minutes.
  • Then add milk, powder sugar, cardamom and cook it until it gets thicken.
  • Assembling:
  • Take khoya mixture and flatten it. Cut it in square. then further cut it in three rectangular shapes.
  • Take almond filling and make 3 cylinder shapes of it.
  • Place each roll on one khoya rectangle and roll it up.
  • Cut them further in cylinder shape, wrap chandi wark on them and serve.

Preparation Time:

15-20 minutes

Cooking Time:

30-35 minutes

Serve:

5-6 persons

زعفران دوددھ بنانے کے اجزاء:
دودھ 1چوتھائی کپ
زعفران آدھا چائے کا چمچ
کھویا مکسچر بنانے کے اجزاء:
کھویا 300گرام
پاؤدر شوگر 1چوتھائی کپ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
بادام مکسچر بنانے کے اجزاء:
بادام 350گرام
گھی آدھا کپ
دودھ 1کپ
پاؤڈر شوگر 1کپ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت

ترکیب:
ایک باؤل میں دودھ اور زعفران ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور پانچ سے دس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔
کھویا مکسچر بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھویا ڈال کر تین سے چار منٹ درمیانی آنچ پر پکائیں۔
اب اس میں زعفران دودھ اور الائچی پاؤڈر ڈال کر پانچ سے دس منٹ اچھی طرح پکائیں۔
بادام مکسچر بنانے کی ترکیب:
باداموں کو آٹھ سے دس منٹ ا بال لیں اور اچھی طرح پیسٹ بنا لیں۔
اب ایک پین میں بادام پیسٹ اور گھی ڈال کر پندرہ سے بیس منٹ پکائیں۔
پھر اس میں دودھ، پاؤڈر شوگر اور الائچی ڈال کر گاڑھی ہونے تک پکائیں۔
اسمبلنگ:
کھویا مکسچر لے کر اس کو بیل لیں اور چکور میں کاٹ کر دوبارہ تین مستطیل شکلوں میں بانٹ لیں۔
اب باداموں کی فلنگ لیں اور ان سے تین سیلینڈر وں کی شکلیں بنا لیں۔
پھر ہر ایک رول کو کھویا پر رکھیں اوراس میں لپیٹ لیں۔
اب ان کو مزید سیلینڈر کی شکل میں بانٹ لیں اور ان پر چاندی کا ورق لگا دیں۔

تیاری کا وقت :

15-20 منٹ

پکانے کا وقت :

30-35 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *