Khow suey is a Burmese noodle dish loaded with so many flavors and a treat for your taste bud. Want to add some more flavors? Add crispy crunchy spicy Kurkure on top and satisfy your craving for food. give this khow suey recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Khow suey is a Burmese noodle dish loaded with so many flavors and a treat for your taste bud. Want to add some more flavors? Add crispy crunchy spicy Kurkure on top and satisfy your craving for food. give this khow suey recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Khow Suey
  • Ingredients for coconut curry:
  • Coconut milk 1 cup
  • Gram flour 3 tbsp
  • Salt to taste
  • Turmeric powder 1/4 tsp
  • Chili powder 1/2 tsp
  • Ingredients for chicken gravy:
  • Oil 2 tbsp
  • Onion (chopped) 1/2 cup
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Chicken boneless 400g
  • Salt to taste
  • Red chili powder 1 tbsp
  • Turmeric powder 1 tsp
  • Cumin powder 1 tsp
  • Garam masala 1/2 tsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Yogurt 1 cup
  • Ingredients for veggies:
  • Oil 1 tbsp
  • Carrots (julienne) 1 cup
  • Capsicum (julienne) 1 cup
  • Cabbage (shredded) 1 cup
  • Vinegar 2 tbsp
  • Black pepper 1/4 tsp
  • Salt to taste
  • Soy sauce 1 tbsp
  • Ingredients for spaghetti:
  • Salt to taste
  • Oil 2 tbsp
  • Spaghetti 1 pack
  • Assembling:
  • Spaghetti
  • Chicken chunks
  • Coconut curry
  • Sauté veggies Spring onion for garnish
  • Fried garlic as required
  • Chili flakes for sprinkle
  • Directions for Khowsuey:
  • In a bowl add gram flour, coconut milk, salt, turmeric powder and chilli powder. Now whisk it well until properly combined.
  • Now in a pan cook prepared mixture for about 4 to 5 minutes.
  • Boil water; add oil, salt and spaghettis. When spaghettis will be 90% done take it off and run through cold water and keep it aside.
  • Now in a pan add oil the onion and cook until translucent. Then add ginger gralic paste and mix well.
  • Now add chicken and cook well then add chilli powder, turmeric powder, zeera powder, coriander powder, garam masala, salt and mix it well.
  • Add yogurt in it and cook until it dries for about 5 minute and take it aside.
  • Sauté Vegetable:
  • In a pan add cabbage, capsicum, carrot, salt, black pepper, vinegar and soya sauce.
  • Now sauté for almost 1 to 2 minutes on high flame. Its ready set aside.
  • Assembling:
  • In a dish place spaghetti then chicken then drizzle the coconut sauce.
  • Then add sauté vegetables, fried garlic and garnish with green onion and top up with Kurkure.
  • Your tasty spicy Khow suey is ready to serve.
  • Preparation time: 10-15 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 3-4 persons

کھاؤ سے ریسپی
کوکونٹ کڑی:
کوکونٹ ملک 1کپ
بیسن 3کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
چِلی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
چکن گریوی:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پیاز آدھا کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
چکن بون لیس 400گرام
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دہی 1کپ
ویجی:
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
گاجریں 1کپ
شملا مرچ 1کپ
بند گوبھی 1کپ
سرکہ 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ 1چوتھائی چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
سویا سوس 1کھانے کا چمچ
سپیگٹی:
نمک حسبِ ذائقہ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
سپیگٹی 1کپ
اسمبلنگ:
سپیگٹی حسبِ ضرورت
چکن چنکس حسبِ ضرورت
کوکونٹ کڑی حسبِ ضرورت
بھنی ہوئی سبزیاں حسبِ ضرورت
ہرا پیاز گارنش کے لئے
تلا ہوا لہسن گارنش کے لئے
کٹی لال مرچیں چھڑکنے کے لئے
کھاؤ سے ترکیب:
ایک باؤل میں بیسن، کوکونٹ ملک، نمک، ہلدی پاؤڈراور چِلی پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب ایک پین میں تیار کیا ہوا مکسچر ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔
پھر ایک پین میں پانی، کھانے کا تیل، نمک اور سپیگٹی ڈال کر نوے فیصد پکنے تک پکائیں اور پھر ٹھنڈے پانی میں چھان لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل اور پیاز ڈا ل کر بھون لیں اور پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں چکن ڈال کر اچھی طرح پکائیں اور اس میں چِلی پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، گرم مصالحہ اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں دہی ڈال کرپانچ منٹ پکائیں اور چولہا بند کردیں۔
سبزیاں بھوننے کی ترکیب:
ایک پین میں بند گوبھی، شملا مرچ، گاجریں، نمک، کالی مرچ، سرکہ اور سویا سوس ڈال کر تیز آنچ پر ایک سے دو منٹ بھون لیں۔
اسمبلنگ:
ایک پلیٹر میں سپیگٹی اور چکن رکھ کر اس پر کوکونٹ سوس ڈال دیں۔
اب اس پر بھنی ہوئی سبزیاں، تلا ہوا پیاز، تلا ہوا لہسن اور کُرکُرے ڈال دیں۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *