How to make Kashmiri Kabab Biryani

Ingredients
  • 400 g K&N’s Kafta Kabab
  • 3 cups boiled rice
  • 1/2 cup yogurt
  • 2 bayleaf
  • 2 black cardamom
  • 2 green cardamom
  • 2 cinnamon sticks
  • 4 cloves
  • 1 tsp cumin
  • 1 tsp crushed cumin
  • 2 tbsp roasted cashew nuts
  • 2 tbsp coriander powder
  • 1 tbsp chilli powder
  • 1 tsp turmeric powder
  • 1/4 nutmeg-ground
  • 1/4 tsp saffron mixed with 1 Tbsp milk
  • 2 Tbsp pure ghee
  • 2 Tbsp cooking oil
  • Salt to taste
  • 1 cup chopped mint and coriander leaves
  • 6-7 green chili
  • 1 tsp kewra kater
  • ½ tsp yellow color
  • Directions
  • 1.Cook basmati rice in more than enough water with little salt, till just 3/4 done. Drain and keep aside.
  • 3. Prepare K&N's Kafta Kabab as per the instructions on the pack. Add the prepared kebabs to the prepared masala and stir to coat well.
  • 2.Heat ghee in a pan, add cloves, black cardamoms, green cardamoms, cinnamon, bay leaf, salt, cumin powder, turmeric powder, crushed cumin , coriander powder and cook for a while now add
  • yogurt. Now cook it for more 2-3 minutes and add prepared K&N's Kafta Kabab and cook it 1-2 minutes in the gravy.
  • . 4. Now in a bowl take ½ cup of boiled rice add saffron mixed with milk, yellow color and mix well.
  • 5. Layer the biryani as follows:
  • Put the layer of prepared kafta kabab gravy in the bottom
  • Over the gravy add 1 ½ cups of white boiled rice, coriander, mint leaves and green chilis
  • Put another layer of kababs gravy with the topping of ½ cup white boiled rice , 1 cup yellow colored rice with coriander, mint leaves, green chilis, cashew nuts and kewra water .
  • 7.Shut the pot tightly. Cook on a low fire for a 8 -10 minutes.
  • 8.Serve with pickle & raita.

Cooking Time:

45 Minutes

Serve:

4

اجزاء
K&Ns Kafta Kabab 400 گرام
چاول(اُبلے ہوئے) 3 کپ
دہی 1/2کپ
تیز پتہ 2 عدد
بڑی ایلایچی 2عدد
سبز ایلایچی 2عدد
دارچینی 2عدد
لونگ 4عدد
زیرہ 1 چائے کا چمچ
زیرہ(کُٹا ہوا) 1 چائے کا چمچ
کاجو(بُھنا ہوا) 2 کھانے کے چمچ
دھنیا پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کاچمچ
ہلدی پاؤڈر 1 چائے کا چمچ
زعفران(2 چمچ دودھ میں ملا) ایک چوتھائی چائے کا چمچ
گھی 2 کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 2 کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ضرورت
ہرا دھنیا 1کپ
پودینہ 1 کپ
ہری مرچ 6-7
کیوڑا واٹر 1چائے کا چمچ
پیلا رنگ 189 چائے کا چمچ

ترکیب:
ایک برتن میں پانی لیں اس میں نمک ڈال کر چاول ڈال دیں اور تین چوتھائی حصہ پکا لیں اور پھر نکال خشک کر لیں۔
قافتہ کباب کو پیکٹ پر لکھی ہدایات کے مطابق تیار کر لیں۔
کباب مصالحہ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں گھی لیں اس میں ثابت گرم مصالحہ ڈال کر ہلکا سا بھون لیں اب س میں اس میں نمک، زیرہ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، کُٹا ہوا زیرہ، دھنیا پاؤڈڑ ڈال کر تھوڑی دیر بھون لیں۔
اب اس میں دہی ڈال کر دو سے تین منٹ پکا لیں۔
اب اس میں تیار کیے ہوئے کباب کو ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکا لیں۔
زعفران چاول بنانے کی ترکیب:
ایک باول میں ایک کپ اُبلے ہوئے چاول لیں۔
اب اس میں زعفران دودھ میں ملا کر ڈال دیں اور اس میں پیلا رنگ ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔
بریانی کی تہہ:
اب اس بڑابرتن میں اس میں سب سے پہلے آدھا قافتہ مصالحہ بیچھا دیں ۔
اب اس پر ڈیڑھ کپ اُبلے ہوئے چاول، ہرا دھنیا، ہری مرچ، پودینہ پھیلا دیں۔
اب دوبارہ اس پر آبلے ہوئے چاول(آددھا کپ)اورتیار کیے ہوئے زعفران چاول، ہرا دھنیا، ہری مرچ، پودینہ ، کیوڑا واٹر ڈال دیں اور آٹھ سے دس منٹ تک دم دیں۔
آپکی مزے دار کشمیری بریانی تیار ہے۔

پکانے کا وقت :

45 منٹ

افراد :

4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *