Karela Gosht Recipe

  • VIEWS
    465

Research Content

Karela Gosht Recipe is a traditional Pakistani dish for lunch. Bitter gourd cooked with meat gives an ultimate fine taste when cooked together. Do give this karela gosht recipe a try in your lunch and let us know your feedback.

Karela Gosht Recipe
Ingredients:
Bitter gourd 1 kg
Salt to taste
Water as required
Ingredients for mutton:
Mutton 1/2 kg
Oil 1/2 cup
Onion (sliced) 2 cups
Tomatoes (chopped) 3
Ginger garlic paste 1 tbsp
Cumin powder 1 tsp
Salt to taste
Turmeric powder 1 tsp
Coriander powder 1/2 tbsp
Red chili powder 1 tbsp
Garam masala powder 1/4 tsp
Green coriander for garnish
Green chilies 3-4
Direction:
Peel off bitter gourd, deseed them and cut them into small pieces.
In a bowl add salt, bitter gourd and let them sit for 20 to 25 minutes.
Then add water and wash bitter gourd pieces in it.
Drain the water; take cheesecloth and squeeze all the extra water from bitter gourd.
In a pan heat oil and fry bitter gourd until light golden brown and set aside.
In another pot of water, add mutton and cook until fully cooked. Take it off.
In a pan heat oil, add onion and cook until translucent.
Add ginger garlic paste, tomatoes, salt, cumin powder, turmeric, coriander powder, red chili powder, garam masala and cook for 4 to 5 minutes.
Now add boiled mutton, mix it well and cook for 3 minutes.
Lastly add fried bitter gourd, green chilies and mix until well combined.
Garnish with fresh coriander and serve with roti.
Preparation time: 15-20 minutes
Cooking time: 30-35 minutes
Serving: 3-4
Karela Gosht Recipe

کریلے گوشت ریسپی
اجزاء:
کریلے 1کلو
نمک حسبِ ذائقہ
پانی حسبِ ضرورت
مٹن کے اجزاء:
مٹن آدھا کلو
کھانے کا تیل آدھا کپ
پیاز 2کپ
ٹماٹر 3عدد
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
سبز دھنیا گارنش کے لئے
سبز مرچیں 3-4عدد
ترکیب:
کریلوں کو چھیل کر چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کا ٹ لیں۔
اب ایک باؤل میں نمک ڈال کر اس میں کریلے ڈالیں اور بیس سے پچیس منٹ رکھ دیں۔
پھر اس میں پانی ڈال کر کریلوں کو دھو لیں۔
اب پانی نکال دیں اور کریلے ململ کے کپڑے میں ڈال کر اچھے سے نچور لیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے کریلوں کو لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب ایک دوسرے برتن میں پانی ڈٖال کر اس میں مٹن ڈالیں اور اچھی طرح پکا لیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر پکا لیں۔
ٓؓ ٓ اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ، ٹماٹر، نمک، ذیرہ پاؤڈر، ہلدی، دھنیا پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں ابلا ہوا مٹن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں فرائی کئے ہوئے کریلے اور سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
تازہ دھنیے کے ساتھ گارنش کرکے روٹی کے ساتھ سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 30-35منٹ
افراد: 3-4

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again