Ingredients for Jalebi

  • Sugar 1 kg
  • Superfine flour 3 cup
  • Chaat masala(sour salt) 1 pinch
  • Bleaching powder 1 pinch
  • Sweet soda 1 pinch
  • Red color 1 pinch
  • Oil (as required)
  • Cardamom powder ½ tsp
  • Milk ½ cup
  • Warm water (as required)

Method for Jalebi

Add bleaching powder in warm water and in a pot add superfine flour and bleached water and mix it thoroughly and make paste of it. Then add sweet soda and mix it. In a cooking pot add 12 cup water, sugar, cardamom powder and milk and boil it to make juice. Remove the foam cook for 25-30 mints to till juice gets thick. Now take the prepared juice in a cloth and fry it then dip it in the juice. Your tasty jalebi is ready now.

اجزاء

  • چینی ایک کلو
  • میدہ تین کپ
  • ٹاٹری ایک چُٹکی
  • رنگ کاٹ ایک چُٹکی
  • میٹھا سوڈا ایک چُٹکی
  • لال رنگ ایک چُٹکی
  • آئل حسبِ ضرورت
  • الایچی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
  • دودھ آدھا کپ
  • پانی(نیم گرم) حسبِ ضرورت

ترکیب

نیم گرم پانی میں رنگ کاٹ ڈالیں اور ایک برتن میں میدہ اور رنگ کاٹ والا پانی ڈال کر اچھی طرح ملا لیں پھر لال رنگ ڈال کر اچھی طرح ملائیں کہ پیسٹ بنا لیں۔ پھر میٹھا سوڈا ڈال کر مکس کرلیں۔ پکانے والے برتن میں بارہ کپ پانی ، چینی ، الایچی پاؤڈر،دودھ ڈال کر شیرہ بنانے کے لیے ااُبال لیں۔ جھاگ کو اُتار لیں۲۵ سے ۳۰ منٹ تک پکا لیں گاڑھا شیرہ بننے تک پکائیں۔ اب تیار کیا ہوا پیسٹ کو جلیبی بناے والے کپڑے میں ڈال کر شیلو فرائی کر لیں پھر شیرہ میں ڈِپ کر لیں۔آپکی مزے دار جلیبی تیار ہے۔

  
  

Jalebi

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *