Recipes

More

Shahi Mutanjan Recipe (Eid Special Recipe)

Shahi Mutanjan Recipe (Eid Special Recipe)

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

Shahi Mutanjan, a traditional dessert recipe with all healthy ingredients. The special meetha recipe will go perfect with the sweetness and joy of Eid. Try out this Shahi Mutanjan this Eid and share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add rice and soak as per instructions on the pack.

2 .
In a pot add water, cloves, cardamom, salt, soaked rice and boil until 80% done. Strain and set aside.

3 .
In a pan heat ghee and butter. Add dry coconut, almonds, pistachios, walnuts, raisins, cashew nuts and cook for 2-3 minutes. Take off flame and set aside.

4 .
In a pot add ghee, green cardamom, cloves and cook for 1-2 minutes. Now add sugar, milk and cook until sugar is fully dissolved.

5 .
Now add boiled rice and mix well. Then add khoya, fried nuts and give it a good mix. Now add yellow, red and green food colors.

6 .
Add murabba ashrafi, fried nuts, khoya on top and steam on low flame for 8-10 minutes.

7 .
Add murabba ashrafi, fried nuts, khoya on top and steam on low flame for 8-10 minutes.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ابلے ہوئے چاول بنانے کے لئے پیکٹ پر دی گئی ہدایات کے مطابق تیار کر لیں۔

2 .
اب ایک برتن میں پانی، لونگ، الائچی اور نمک ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

3 .
فرائیڈ نٹس بنانے کے لیے ایک پین میں مکھن اور گھی گرم کرکے اس میں کھوپرا، بادام، پستہ، اخروٹ، کشمش اور کاجو ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

4 .
متنجن بنانے کے لئے ایک برتن میں گھی،سبز الائچی اور لونگ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔اب اس میں چینی اور دودھ ڈال کر چینی اچھی طرح حل ہونے تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں ابلے ہوئے چاول ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔ پھر اس میں کھویا اور فرائی کئے ہوئے نٹس ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب اس میں پیلا، سرخ اور سبز کھانے کا رنگ ڈال کر ڈالیں۔

6 .
پھر اس میں مربہ اشرفی، فرائے کئے ہوئے نٹس اور کھویا ڈال کر ہلکی آنچ پر آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔

7 .
اب ایک پلیٹ میں ڈال کر فرائی کئے ہوئے نٹس، کھویا، چم چم اور گلاب جامن سے گارنش کر کے سرو کریں۔

Recipe Tips