Recipes

More

Mutton Shank Biryani Recipe

Mutton Shank Biryani Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    180
  • SERVING
    5

Mutton shank biryani made with Guard basmati rice is full of aroma and taste. A delicious biryani recipe that you’ll fall in love with the dish just with one bite. This weekend treat your family with this lip smacking mutton shank biryani and let us know how it turned out.
You can find more similar recipes like Hyderabadi Mutton Biryani and Mutton Biryani on SooperChef.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add shanks, salt, black pepper, oil, lemon juice and rub it evenly on shanks and let it marinate for 3 to 4 hours.

2 .
Now add 2 cups of Guard Basmati rice in a bowl and soak them in water for 25 minutes.

3 .
In a pot of simmering water add salt, cumin seeds, bay leaves, star anise, cinnamon stick and vinegar. Add soaked rice and boil until 80% done. Strain and set aside.

4 .
Heat oil in a pan, add onion and cook until translucent. Add bay leaves, cinnamon stick, green cardamom, cloves, green chili paste and cook it for 2 to 3 minutes. Now add marinated shanks and cook on high flame for 5 to 7 minutes or until it changes color.

5 .
Then add water, cover and cook on medium low flame for 35 to 40 minutes or until water is 80% evaporated and shanks get tender. Take out shanks and set aside.

6 .
In the same pot add ginger garlic paste, tomato puree and cook until oil separates for about 5 to 7 minutes on medium flame. Now add salt, red chili powder, turmeric powder, cumin powder, coriander powder, lemon juice and cook for 2 to 3 minutes more.

7 .
Now add yogurt and cook for 4 to 5 minutes. Finally add cooked shanks, give it a good mix and your gravy is ready. Cover with lid and set aside.

8 .
Take a mud pot, spread gravy oil in bottom then add first layer of boiled rice, then gravy, garnish and again a layer of rice. Lastly add shanks, food color and fried onion.

9 .
Cover the pot with dough disc and let the bone stay out. Cover the bone with foil paper and make marks on dough disc using a fork. Lastly brush it with butter.

10 .
Bake in a preheated oven at 180 degrees for at least 15 to 20 minutes or until crust is golden brown.

11 .
Cut the crust and serve delicious mutton shank biryani.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں مٹن شینک (بونگ)، کالی مرچ، کھانے کا تیل اور لیموں کا رس اچھی طرح مٹن شینک (بونگ)پر لگا لیں۔

2 .
اب ایک برتن میں دو کپ باسمتی رائس پچیس منٹ تک بھگو کر رکھ دیں۔

3 .
پھر ایک برتن میں پانی، نمک، ذیرہ، تیز پات، بادیان، دارچینی، سرکہ اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک ابال لیں۔

4 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑی دیر بھون لیں۔پھر اس میں تیز پات، دار چینی، سبز الائچی، لونگ اور سبز مرچ پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ پکا ئیں۔اب اس میں میرینیٹ کیا ہوا مٹن شینک (بونگ) ڈال کر تیز آنچ پر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔

5 .
پھر اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر درمیانی آنچ پر پینتیس سے چالیس پکائیں اور مٹن شینک (بونگ)نکا ل لیں۔

6 .
اب اسی برتن میں ادرک لہسن پیسٹ اور پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر درمیانی آنچ پر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔پھر اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر،ہلدی پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور لیموں کا رس ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

7 .
پھر اس میں دہی ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔ اب اس میں مٹن شینک (بونگ)ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، گریوی تیار ہے۔

8 .
اب ایک مٹی کے برتن میں گریوی پھیلائیں اور اس پر ابلے ہوئے چاولوں کی تہہ لگا کر پھر گریوی ڈالیں اور گارنش کرکے دوبارہ چاولوں کی تہہ لگائیں پھر اس پر مٹن شینک (بونگ)رکھ کر کھانے کا رنگ ڈالیں اور تلا ہوا پیاز چھڑک دیں۔

9 .
اب اس مٹی کے برتن کو ڈو کی روٹی سے ڈھک دیں۔پھر فوائل پیپرکی مدد سے ہڈی کو لپیٹ لیں۔ڈو پر کانٹے کی مدد سے نشان لگائیں اور اس پر مکھن لگا لیں۔

10 .
پھر پہلے سے گرم اوون میں ایک سو اسی کے ٹمپریچر پر پندرہ سے بیس منٹ بیک کر لیں۔

11 .
مزیدار مٹن شینک (بونگ)ریسپی تیار ہے۔

Recipe Tips