Recipes

More

Malai Boti Biryani Recipe

Malai Boti Biryani Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    3

Malai Boti Biryani is a unqiue notion to your biryani recipe and is must try. Delicious Malai Boti Chunks layered in Biryani is a 2 in 1 treat for all biryani and malai boti lovers. Try out this delectable Malai Boti Biryani Recipe and do share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add chicken, yogurt, cream, green chilies, lemon juice, black pepper powder, white pepper powder, oil, ginger garlic paste, salt, cumin seeds, coriander powder and mix well. Marinate it for 25-20 mins.

2 .
On a pan heat oil, and cook marinated chicken for 10-12 mins or until fully cooked.

3 .
Give it coal smoke for 1 minute and set aside.

4 .
In a pot heat water and add bay leaf, cloves, cinnamon sticks, salt, oil and bring the water to boil. Now add soaked rice and boil until 80% done. Strain and set aside.

5 .
In a pot heat oil and add onion and cook until translucent. Now add bay leaf, cloves, star anise, cinnamon sticks, black peppercorns, black cardamom and cook for 1-2 minutes.

6 .
Now add ginger garlic paste and cook for 2-3 minutes. Add salt, white pepper powder, cumin seeds, black pepper powder, cumin powder, coriander powder and cook for another 2-3 minutes. Add water and cover with lid. Cook for 10 minutes.

7 .
Now add yogurt, almond cashew nut paste and mix well. Now add cream, green chilies and cook for 2-3 minutes. Your Biryani masala is ready.

8 .
In a pot add a layer of prepared biryani masala, top it with boiled rice and sprinkle black pepper powder. Add biryani masala again. Layer prepared malai boti and the remaining boiled rice.

9 .
Garnish it with fried onion, mint leaves, lemon slices, coriander and steam it for 10-15 minutes. Take off flame.

10 .
Tasty Malai Boti Biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ملائی بوٹی بنانے کے لئے ایک باؤل میں چکن، دہی، کریم، سبز مرچیں، لیموں کا رس، کالی مرچ پاؤڈر، سفید مرچ پاؤڈر، کھانے کا تیل، ادرک لہسن پیسٹ، نمک، ذیرہ اور دھنیا پاؤڈر ڈال کراچھی طرح مکس کریں اور بیس سے پچیس منٹ میرینیٹ ہونے کے لئے رکھ دیں۔

2 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن دس سے بارہ منٹ یا اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔

3 .
پھر کوئلے سے ایک منٹ دھواں دیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔

4 .
چاول ابالنے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں تیز پات، لونگ، دار چینی، نمک اور کھانے کا تیل ڈال کر ابلنے دیں۔اب اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

5 .
بریانی مصالحہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیا ز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔اب اس میں تیز پات، لونگ، بادیان، دار چینی، ثابت کالی مرچیں اور کالی الائچی ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔

6 .
پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔اب اس میں نمک، سفید مرچ پاؤڈر، ذیرہ، کالی مرچ پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر مزید دو سے منٹ پکائیں۔پھر اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر دس منٹ پکائیں۔

7 .
اب اس میں دہی اوربادام،کاجو پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔پھر اس میں کریم اور سبز مرچیں ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔بریانی مصالحہ تیار ہے۔

8 .
لئیرنگ کے لئے ایک برتن میں تیار کیے ہوئے بریانی مصالحے کی تہہ لگائیں اور اس پر ابلے ہوئے چاول ڈال کر کالی مرچ پاؤڈر چھڑک دیں۔اب دوبارہ بریانی مصالحے ڈالیں اور تیارکی ہوئی ملائی بوٹی، ابلے ہوئے چالوں کی تہہ لگائیں۔

9 .
اب تلے ہوئے پیاز، پودینے کے پتوں، لیموں کے سلائس اور دھنیے سے گارنش کرکے دس سے پندرہ منٹ سٹیم کر لیں اور چولہا بند کر دیں۔

10 .
مزیدار ملائی بوٹی بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (4)
Total Reviews:3
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More
03 Feb 2022 08:04 PM
Looks delicious, thanks for sharing Read More
03 Feb 2022 08:04 PM
Amazing love it I will try it ? Read More