Recipes

More

Mutton Chanay Recipe | Makhni Mutton Chanay

Mutton Chanay Recipe | Makhni Mutton Chanay

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    75
  • SERVING
    5

Mutton Chanay is a must-try recipe if you are looking for innovative recipes with Mutton this Eid. When made in Nurpur Butter the taste becomes irresistible. Try out these Makhni Mutton Chanay and let us know how they turned out.

 Ingredients

Ingredients for Mutton Stock:
Ingredients for Makhni Mutton Chanay:
Ingredients for Tari:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot add water, onion, garlic cloves, salt, and mutton. Boil until the meat is fully tender. Skim off the scum. Set aside.

2 .
Now, melt butter in another pot. Add oil to prevent the butter from burning. Add red chili powder and fry for a minute. Add little water to prevent the chilies from burning.

3 .
Add ginger garlic paste and cook for a minute over low to medium flame. Add onion paste and cook for 4-5 minutes. Then add tomato puree, turmeric powder, coriander powder, cumin powder and cook until oil separates.

4 .
Add yogurt and boiled mutton and cook for 3-4 minutes. Add chickpeas and cook for 2-3 minutes.

5 .
Add mutton stock and simmer for 8-10 minutes until the stock thickens. Add salt, green chilies and mix well.

6 .
Add black pepper powder and whole spice powder and cook until stock thickens. Your Makhni Mutton Chanay are ready. Set aside.

7 .
Melt butter in a pan and turn off flame. Add green cardamom, star anise, red chili powder and almonds. Turn on flame and cook for a minute over low flame.

8 .
Add this tari on the mutton chanay and serve with naan.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
مٹن یخنی بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی، پیاز، لہسن کی جویں، نمک اور مٹن ڈال کر گوشت اچھی طرح گلنے تک پکائیں اور جھاگ اتار کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
مکھنی مٹن چنے بنانے کے لئے ایک برتن میں مکھن پگھلاکر اس میں لال مرچ پاؤڈر ڈال کر ایک منٹ تک بھونیں۔اب اس میں تھوڑا سا پانی ڈا لیں تاکہ مرچیں جل نہ جائیں۔

3 .
اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ شامل کریں اور میانی آنچ پر ایک منٹ تک پکائیں۔پھر اس میں پیاز کا پیسٹ ڈال کرچار سے پانچ منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں ٹماٹر پیوری، ہلدی پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اورزیرہ پاؤڈر ڈال کر تیل الگ ہونے تک پکائیں۔

4 .
پھر اس میں دہی اور ابلا ہوا مٹن شامل کرکے تین سے چار منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں چنے ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں مٹن یخنی ڈال کر آٹھ سے دس منٹ دم پر رکھ دیں۔پھر اس میں نمک اور سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

6 .
پھر اس میں کالی مرچ پاؤڈر اور ثابت مصالحہ پاؤڈر ڈال کر یخنی گاڑھی ہونے تک پکائیں۔ مکھنی مٹن چنے تیار ہیں۔

7 .
تری بنانے کے لئے ایک پین میں مکھن پگھلا کرچولہا بند کردیں۔اب اس میں سبز الائچی،بادیان، لال مرچ پاؤڈر اور بادام ڈال کرچولہا چلائیں اور ہلکی آنچ پر ایک منٹ پکائیں۔

8 .
اب اس تری کو مٹن چنوں پر ڈالیں اور نان کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips