Recipes

More

Khaja Recipe

Khaja Recipe

Research Content

Amazing Khaja Recipe to make any dawat special. Wonderful dessert to try this delicious flaky and crispy recipe at home.

Dough Ingredients:
3 cups all-purpose flour
6 tbsp Ghee
1/4 tsp Salt
Water as required
Ghee mixture:
4 tbsp Ghee
6-7 tbsp All-purpose flour
Sugar syrup:
2 cups Sugar
1 cup water
1 tsp Cardamom powder
Oil for frying

Directions:
-In a bowl add flour, salt and ghee, mix it well.
-Add water gradually and makes medium soft dough. Keep it aside for 20 minutes.
-Roll out the dough about 1 cm thick, apply ghee and flour all over the dough and roll the dough.
-Cut the slice for about 1 inch thick and lightly press it.
-In a pan add sugar and water let it cook on medium heat, stir continuously until it drops 1 thread consistency. Turn off the flame.
-Add cardamom powder, mix well and keep it aside.
-In a pan heat oil on a medium heat. (don’t over heat)
-Fry the Khaja over medium heat until light golden brown.
-Dip the hot Khaja in warm sugar syrup for few minutes.

ڈو اجزاء:
میدہ 3کپ
گھی 6کھانے کے چمچ
نمک 1چوتھائی چائے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
گھی مکسچر اجزاء:
گھی 4کھانے کے چمچ
میدہ 6کھانے کے چمچ
شیرے کے اجزاء :
چینی 2کپ
پانی 1کپ
الائچی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کھانے کا تیل فرائی کے لئے

ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ ، نمک اور گھی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
تھوڑا تھوڑا کر کے پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور 20منٹ کے لئے رکھ دیں۔
اس کے بعد ڈو کو ایک سینٹی میٹر جتنا لمبا بیل لیں۔
اب گھی اور میدے کا بنایا ہوا مکسچر اچھی طرح پھیلا دیں اور ڈو کو رول کر لیں۔
پھر تقریباََ ایک انچ موٹے پیسیز کاٹ لیں اور ہاتھوں سے ہلکا سا دبا لیں۔
اب بر تن میں ایک تار شیرا تیار کر کے ہلکا ٹھنڈا کر لیں ۔
پھر ایک برتن میں آئل گرم کر یں (آئل زیادہ گرم نہ کریں)۔
اب گرم آئل میں کھاجا ڈال کر درمیانی آنچ پر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کریں۔
گرم گرم کھاجا ہلکے گرم شیرے میں ڈال کر ایک سے دومنٹ کے لئے چھوڑ دیں ۔
اب شیرے سے نکال کر سرو کردیں۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More