Recipes

More

Bengali Style Chana Daal Recipe

Bengali Style Chana Daal Recipe

  • PREP TIME
    25
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    4

Research Content

Bengali Style Chana Daal: Give a better and tempting notion to your Chana Daal Recipe by adding Bengali fusion. Try out this Bengali Style Chana Daal Recipe at home and enjoy something new.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Soak lentil for 30 minutes at least.

2 .
Then in a pot add water, salt, bay leaf and boil lentil until 80% done. Remove skim from water.

3 .
In a pot heat oil and fry coconut until light golden brown and take it out.

4 .
Then in a pan add oil, dried red chilies, cinnamon sticks, cloves, green cardamom, cumin seeds and sauté for 1 to 2 minutes. Then add ginger garlic paste and cook for another one minute. Add raisins and lentil and mix it again.

5 .
In last add cumin powder, coriander powder, turmeric, salt, garam masala, green chilies and mix it well. Add water as required, cover and cook on low flame for 15 to 18 minutes or until it’s completely done. At last add fried coconut and your daal is ready.

6 .
In a pan heat oil, add bay leaf, cinnamon sticks, cloves, cumin seeds, salt and stir for 2 minutes. Then add water and give it a boil. Then add soaked rice and let it simmer until water reduce. Cover and cook on low flame for 15 minutes. Your rice is ready.

7 .
Your tasty Bengali Chana Daal is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال کو تیس منٹ تک بھگو کر رکھ دیں۔

2 .
اب ایک پین میں پانی ،نمک اور کڑی پتا ڈال کردال اسی فیصد پکنے تک پکائیں اور پانی سے جھاگ اتار دیں۔

3 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے کھوپرا گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

4 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل، خشک لال مرچیں، دار چینی، لونگ، سبز الائچی اور ذیرہ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ اور پکائیں۔اب اس میں کشمش ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

5 .
پھر آخر میں ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی، نمک، گرم مصالحہ اور سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب حسبِ ضرورت پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھکدیں اور ہلکی آنچ پر پندرہ سے اٹھارہ منٹ اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔پھر فرائی کیا ہوا کھوپرا ڈالیں، دال تیار ہے۔

6 .
ایک پین میں کھانے کا تیل گر م کر کے کڑی پتا، دارچینی، لونگ، ذیرہ اور نمک ڈال کر دو منٹ پکائیں۔اب اس میں پانی ڈال کر ابلنے دیں۔پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر تھوڑی دیر پکنے دیں جب تک پانی خشک ہوجائے۔اب ڈھکن ڈھک کر ہلکی آنچ پر پندرہ منٹ تک پکنے دیں۔

7 .
مزیدار بنگالی سٹائل چنا دال ریسپی تیار ہے۔

Recipe Tips