Recipes

More

Hyderabadi Mutton Biryani Recipe | Bakra Eid Special Recipe

Hyderabadi Mutton Biryani Recipe | Bakra Eid Special Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    3

Research Content

Spice up your Eid with Hyderabadi Mutton Biryani. Packed with spices and full of flavors, this Hyderabadi Mutton Biryani is treat for Biryani Lovers. Try out and share your experience with us.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add mutton, yogurt, ginger garlic paste, black pepper, cumin powder, coriander powder, salt, fried onion paste, green coriander, mint, papaya, red chili powder, turmeric, garam masala, green chilies, lemon juice, tomato paste and oil. Mix them all well, marinate for 3 hour and keep in refrigerator.

2 .
In a pan add water, salt, oil, whole spices, green cardamom, black cardamom, bay leaf, cloves, cumin, lemon juice and boil. Add rice in it and cook until 80% done, then strain them and keep aside.

3 .
In a separate pan add marinated mutton, water, cover it and cook on low flame for 20 minutes or until meat is tender. Add tomatoes, ginger, green chilies, lemon, fried onion, coriander, mint and mix it well.

4 .
In a pan layer mutton, rice, garnish and repeat it again. Now add food color mixed with milk, garnish, half cup water on top and let it simmer for 10 minutes.

5 .
In end heat a coal and smoke your dish for 1-2 minutes.

6 .
Your tempting Hyderabadi Mutton Biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں مٹن، دہی، ادرک لہسن پیسٹ، کالی مرچ، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، نمک، تلے ہوئے پیاز کی پیسٹ، سبز دھنیا، پودینہ، پپیتا، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، گرم مصالحہ، سبز مرچیں، لیموں کا رس، ٹماٹروں کی پیسٹ اورکھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور تین گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
پھر ایک پین میں پانی، نمک، کھانے کا تیل، ثابت مصالحے، سبز الائچی، کالی الائچی، کڑی پتہ، لونگ، ذیرہ اور لیموں کا رس ڈال کر تمام اجزاء کو اچھی طرح ابال لیں۔اب اس میں چاول ڈالیں اور اسی فیصد پکنے تک پکائیں اور چاولوں کو چھان کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

3 .
پھر ایک دوسرے باؤل میں میرینیٹ کیا ہوا مٹن اور پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ ہلکی آنچ پر بیس منٹ کے لئے پکائیں۔اب اس میں ٹماٹر، ادرک، سبز الائچی، لیموں کا رس، تلا ہوا پیاز، دھنیا اور پودینہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔

4 .
پھر ایک پین میں مٹن، چاول اور گارنش کے تمام اجزاء ڈال کر لئیر لگائیں اور اسی لئیر کو دوبارہ دہرائیں۔اب دودھ کو پیلے رنگ میں ڈال کر مکس کر لیں۔پھر گارنش کے تمام اجزا، مکس کیا ہوا پیلا رنگ اور آدھا کپ پانی ڈال کر دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔

5 .
اب کوئلہ گرم کر کے اپنی ڈِش کو ایک سے دو منٹ کے لئے دھواں دیں۔

6 .
مزیدار حیدرآبادی مٹن بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips