Recipes

More

Homemade Doodh Jalebi Recipe

Homemade Doodh Jalebi Recipe

  • PREP TIME
    30
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    6

Presenting you Doodh Jalebi, a delicious and healthy dessert with all the essential benefits stored in it. This finger licking and mouth watering recipe is a recipe for all meetha lovers and health-conscious people. Try out this Homemade Doodh Jalebi and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Jalebi:
Ingredients for Sugar Syrup:
Ingredients for Doodh:
Ingredients for Garnishing:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a deep pan, heat water and add sugar and cook until sugar has completely dissolved. Add cardamom and saffron. Cook until it has reached 1 string consistency. Take off flame and set aside.

2 .
In a bowl add all-purpose flour, cornstarch, food color mix well until uniform.

3 .
Add yogurt, water and Beat the batter with whisk in one direction in circular motion for 4-5 minutes. The batter will turn smooth and lump free. Note: The batter should not be either too thick or too runny. Spoon just 2-3 tbsp of batter to the sauce bottle to check if the consistency is right.

4 .
Add lemon juice, baking powder and mix gently until well combined.

5 .
Transfer the batter into a sauce bottle.

6 .
In a frying pan heat oil and ghee. Note: Check the oil is hot enough by dropping a small portion of batter into it. it must come up immediately without browning.

7 .
Squeeze the bottle gently in circular motions starting from center and moving outside. Note: If you are getting very thick jalebi, it means that the batter is thick. If you are getting very thin jalebi, it means the batter is thin in consistency. Note: To fix thick batter, add 1 tbsp or more of water. To fix thin batter, 1 tbsp of all-purpose flour.

8 .
When the jalebi is done is crispy, add it into warm sugar syrup directly. Allow to rest for 2 minutes. Note: The sugar syrup should be slightly hot to warm when jalebi is dipped into it.

9 .
In a pot heat milk over medium high heat. Cook until it is reduced to 3/4th of original quantity. Add sugar and cardamom and cook for 3-4 minutes on high flame.

10 .
Add jalebis to bowl, pour over hot milk, garnish with pistachios, silver paper and serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
شوگر سیرپ بنانے کے لئے ایک پین میں پانی گرم کرکے اس میں چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب اس میں سبز الائچی اور زعفران اچھی طرح پکا کر چولہا بند کر دیں۔

2 .
جلیبی بنانے کے لئے ایک باؤ ل میں میدہ، کارن سٹارچ اور کھانے کا رنگ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

3 .
اب اس میں دہی اور پانی ڈال کر اچھی طرح چار سے پانچ منٹ پھینٹ لیں۔

4 .
پھر اس میں لیموں کارس اور بیکنگ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

5 .
اب اس بیٹر کو سوس بوتل میں ڈال دیں۔

6 .
پھر ایک فرائی پین میں کھانے کا تیل اور گھی گرم کر لیں۔

7 .
اب گرم تیل میں سوس بوتل کو ہلکے ہاتھوں سے دباتے ہوئے گولائی میں ڈالیں۔

8 .
جب جلیبی کرسپی ہوجائے تو اسے اسی وقت گرم شوگر سیرپ میں دو منٹ کے لئے ڈال دیں۔

9 .
دودھ بنانے کے لئے ایک برتن میں درمیانی آنچ پر دودھ گرم کرلیں اور دودھ اصل مقدار سے تین چوتھائی رہ جانے تک پکائیں۔اب اس میں چینی اور الائچی ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔

10 .
اب جلیبیوں کو ایک باؤل میں ڈال کر اس پر گرم دودھ ڈالیں اور پستہ، سلو ر پیپر سے گارنش کر کے سرو کریں۔

Recipe Tips