Recipes

More

Homemade Desi Ghee and Butter Recipe

Homemade Desi Ghee and Butter Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

Nothing is better than homemade desi ghee and butter. Make and store this desi ghee and butter and have a healthy addition in your meal. Save money and health by trying this homemade desi ghee and butter recipe and let us know how it turned out.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot add milk, bring it to boil and set aside for cooling down to room temperature.

2 .
Milk cream (malai) will start appearing on surface, remove it and store in another bowl.

3 .
Now take milk cream (malai) and start beating it until you get smooth cream like consistency.

4 .
Gradually add cold water, keep beating until its light yellow and fat solids starts to separate from the liquid. You’ll see the clumps of butter on surface.

5 .
Remove the butter clumps from surface and squeeze out all the moisture and put them in cold ice water for 2-3 minutes so that it combines more properly.

6 .
Your butter is ready. Store in an airtight container for about one month.

7 .
For desi ghee: Now in a pot add prepared butter and let it melt. Cook for about 30 to 35 minutes or until it gets transparent.

8 .
Keep stirring in between on low flame. Now turn off the flame and cool down.

9 .
Then strain your desi ghee with help of a strainer and store in a jar.

10 .
Can be stored in an airtight jar for 6 to 7 months easily.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
مکھن بنانے کے لئے ایک برتن میں دودھ ڈال کر ابال لیں اور ٹھنڈا کر لیں۔

2 .
اب دو دھ سے ملائی اتار کر ایک دوسرے برتن میں ڈال لیں۔

3 .
اب اس کریم /ملائی کو اچھی طرح پھینٹ لیں۔

4 .
پھر اس میں تھوڑا تھوڑا کرکے پانی ڈالیں اور پھینٹتے جائیں جب تک اس کا رنگ پیلا ہوجائے اور مکھن کی گھٹلیاں دودھ سے علیحدہ ہوجائیں۔آپ کو دودھ کی سطح پر مکھن کی گھٹلیاں نظر آنے لگیں گی۔

5 .
اب دودھ سے مکھن کی گھٹلیاں اتار کر نچور لیں اور دو سے تین منٹ ٹھنڈے پانی میں ڈال دیں۔

6 .
مکھن تیار ہے، آپ مکھن کو ائر ٹائٹ بوٹل میں ایک مہینے تک رکھ سکتے ہیں۔

7 .
دیسی گھی بنانے کے لئے ایک برتن میں تیار کیا ہوا مکھن ڈال کر اچھی طرح پگھلنے دیں اور تیس سے پنتیس منٹ پکائیں۔

8 .
اب اسے ہلکی آنچ پر مکس کرتے جائیں اور چولہا بند کرکے ٹھنڈا ہونے دیں۔

9 .
پھر اس دیسی گھی کو چھاننی سے چھان لیں۔

10 .
آپ دیسی گھی کو ائر ٹائٹ جار میں چھ سے سات مہینے تک رکھ سکتے ہیں۔

Recipe Tips