Handi kabab an exotic dish to complete your dinner menu when you are craving for something fancy. This recipe is a must try for desi food lover. Give this bakra eid special handi kabab recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Handi kabab an exotic dish to complete your dinner menu when you are craving for something fancy. This recipe is a must try for desi food lover. Give this bakra eid special handi kabab recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Beef Kabab Handi
  • Ingredients for kabab:
  • Beef mince 700g
  • Green chilies 3-4
  • Red chili flakes 1 tbsp
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Cumin powder 1 tsp
  • Garam masala powder 1/4 tsp
  • Salt to taste
  • Red chili powder 1 tbsp
  • Gram flour (roasted) 1/2 cup
  • Onion (chopped) 1/2 cup
  • Mint leaves 1/4 cup
  • Coriander fresh 1/2 cup
  • Ingredients for gravy:
  • Oil 2 tbsp
  • Onion (chopped) 1 cup
  • Tomatoes 2 cups
  • Yogurt 1/2 cup
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Red chili powder 1 tbsp
  • Turmeric 1 tsp
  • Salt to taste
  • Coriander powder 1 tsp
  • Cumin powder 1 tsp
  • Garam masala powder 1/4 tsp
  • Green chilies 2
  • Coriander fresh for garnish
  • Ginger for garnish
  • Directions for kabab:
  • In a chopper add mince, green chilies, red chili flakes, ginger garlic paste, coriander powder, cumin powder, garam masala, salt, red chili powder, gram flour, onion, coriander and mint.
  • Chop until all ingredients are well combined. Marinate for 25 to 30 minutes. Your kabab mince is ready.
  • Take steel skewers and thread mince on them.
  • Cook these kababs on BBQ grill until 80% cooked. Set aside.
  • Directions for gravy:
  • Heat oil in a pan, add ginger garlic paste, onion and cook until translucent for 2 to 3 minutes.
  • Then add salt, red chili powder, turmeric, tomato puree and cook for 4 to 5 minutes.
  • Add coriander powder, cumin powder, garam masala powder and mix well.
  • Lastly add yogurt, mix well and cook for 4 to 5 minutes or until water dries out.
  • Add prepared kabab, cover and cook for 3 to 4 minutes. Your dish is ready.
  • Garnish your handi with green coriander, chilies, ginger and serve.
  • Preparation time: 10-15 minutes
  • Cooking time: 35-40 minutes
  • Serving: 3-4 persons

بیف کباب ہانڈی ریسپی
کباب بنانے کے اجزاء:
بیف قیمہ 700گرام
سبز مرچیں 3-4عدد
کٹی لال مرچیں 1کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
بیسن آدھا کپ
پیاز آدھا کپ
پودینے کے پتے 1چوتھائی کپ
تازہ دھنیا آدھا کپ
گریوی بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پیاز 1کپ
ٹماٹر 2کپ
دہی آدھا کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
سبز مرچیں 2عدد
تازہ دھنیا گارنش کے لئے
ادرک گارنش کے لئے
کباب بنانے کی ترکیب:
ایک چوپر میں قیمہ، سبز مرچیں، کٹی لال مرچیں، ادرک لہسن پیسٹ، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، گرم مصالحہ، نمک، لال مرچ پاؤڈر، بیسن، پیاز، دھنیا اور پودینہ ڈال کر اچھی طرح چوپ کر لیں۔
اب بیس سے پچیس منٹ تک میرینیٹ کے لئے رکھ دیں، کباب قیمہ تیار ہے۔
پھر سٹیل کی سیخوں پر قیمہ لگاکر کبا ب کی شکل بنا لیں اور کوئلوں پراسی فیصد پکنے تک پکا لیں۔
گریوی بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور پیاز ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی اور پسے ہوئے ٹماٹر ڈٖال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب اس میں دہی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور چار سے پانچ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں تیار کئے ہوئے کباب ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھک کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
اب سبز دھنیے، مرچوں اور ادرک سے گارنش کرکے سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 35-40منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *