Recipes

More

Halwa Puri with Aloo Chanay Recipe

Halwa Puri with Aloo Chanay Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    3

A wholesome Halwa Puri with Aloo Chanay is an ultimate desi nashta recipe we all crave. Crispy puri with delicious Halwa and Aloo Chanay is a perfect breakfast to start your day. Try out this Halwa Puri with Aloo Chaney recipe at home and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Aloo Chanay:
Ingredients for Halwa:
Ingredients for Puri:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add onion, cook until translucent. Add ginger garlic paste and cook for a minute.

2 .
Add tomato puree, red chili powder, red chili flakes, dried mango powder, chaat masala, salt, turmeric powder, coriander powder and cook for 2-3 minutes. Add water and bring it to boil. Cover and cook for 5-6 minutes.

3 .
Add potatoes and cook for 4-5 minutes. Now add boiled chickpeas and mix well. Add garam masala, yogurt and cook for 5-6 minutes on medium low flame or until oil appears.

4 .
Garnish it with green chilies and green coriander and your aloo chanay is ready.

5 .
In a pot heat ghee and add green cardamom, semolina and cook for 4-5 minutes on low medium flame.

6 .
Add sugar and cook until fully dissolved. Now add water and cook for 5-6 minutes.

7 .
Garnish with raisins, almonds, pistachios and your halwa is ready.

8 .
In a bowl add flour, semolina, salt, ghee and knead a soft smooth dough. Let it rest for 20 minutes.

9 .
Now make 8 small dough balls, roll them down into flat circle and deep fry and press it into oil until puffed and fully cooked.

10 .
Your Puri is ready, serve it with Aloo chanay and halwa and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
آلو چنے بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ پکائیں۔

2 .
پھر اس میں ٹماٹر پیورے، سرخ مرچ پاؤڈر، کٹی سرخ مرچیں، خشک آم پاؤڈر، چاٹ مصالحہ، نمک، ہلدی پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔اب اس میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور ڈھکن سے ڈھک کر پانچ سے چھ منٹ پکنے دیں۔

3 .
اب اس میں آلو ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔پھر اس میں ابلے ہوئے چنے ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔ اب اس میں گرم مصالحہ اور دہی ڈال کر ہلکی آنچ پر مزید پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔

4 .
سبز پیاز اور سبز دھنیے سے گارنش کریں، آلو چنے تیار ہیں۔

5 .
حلوہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں سبز الائچی اور سوجی ڈال کر ہلکی آنچ پر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔

6 .
اب اس میں چینی ڈال کر اچھی طرح مکس ہونے تک پکائیں۔پھر اس میں پانی ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔

7 .
کشمش، بادام اور پستہ سے گارنش کریں، حلوہ تیار ہے۔

8 .
پوری بنانے کے لئے ایک باؤل میں میدہ، سوجی، نمک اور گھی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور بیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

9 .
اب ڈو کے آٹھ پیڑے بنا لیں اور بیل کر کھانے کے تیل میں اچھی طرح فرائی کر لیں۔

10 .
مزیدار پوری تیار ہے، آلو چنوں اور حلوے کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips