Eid-ul-Fitr is all about sweet dishes. Custard gulab jamun a unique and flavorsome dessert recipe to try this Eid. A combo of two most liked desserts makes it a whole new combo if deliciousness. Give this custard gulab jamun recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Eid-ul-Fitr is all about sweet dishes. Custard gulab jamun a unique and flavorsome dessert recipe to try this Eid. A combo of two most liked desserts makes it a whole new combo if deliciousness. Give this custard gulab jamun recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Custard Gulab Jamun
  • Ingredients for gulab jamun:
  • Khoya 1 cup
  • All-purpose flour 3 tbsp
  • Semolina 2 tbsp
  • Baking powder 1/2 tsp
  • Milk (lukewarm) 1-2 tbsp
  • Cardamom powder 1/4 tsp
  • Ingredients for sugar syrup:
  • Sugar 2 cups
  • Water 2 cups
  • Green cardamoms 3-4
  • Lemon juice 1 tbsp
  • Ingredients for custard:
  • Milk 1 liter
  • Vanilla custard (mixed with milk) 3 tbsp
  • Sugar 1 cup
  • Ingredients for garnish:
  • Pistachio (chopped) as required
  • Almonds (crushed) as required
  • Directions for gulab jamun:
  • In a bowl add khoya, flour, semolina, baking powder, milk, cardamom powder and mix well.
  • Knead the dough until it soft and all ingredients are well combined.
  • Make small round shape balls and deep fry until golden brown on low medium flame until double in size.
  • Directions for sugar syrup:
  • In a pan add sugar, water, green cardamoms, lemon juice and stir well.
  • Cook for about 6 to 8 minutes until it’s slightly thick in consistency.
  • Dip your prepared gulab jamun in this sugar syrup.
  • Directions for vanilla custard:
  • In a pan add milk and let it simmer. Add sugar, stir and add custard mixture.
  • Keep on stirring until its reach your desired consistency for about 7 to 8 minutes.
  • Cool it down on room temperature.
  • Assembling:
  • In a serving dish add prepared custard and place gulab jamun on top.
  • Garnish them with pistachio, almonds and serve.
  • Preparation time: 10-15 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 5-6 persons

کسٹر ڈگلاب جامن ریسپی
گلانے جامن بنانے کے اجزاء:
کھو یا 1کپ
میدہ 3کھانے کے چمچ
سوجی 2کھانے کے چمچ
بیکنگ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
نیم گرم دودھ 1-2کھانے کے چمچ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
شوگر سیرپ بنانے کے اجزاء:
چینی 2کپ
پانی 2کپ
سبز الائچی 3-4عدد
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
کسٹرڈ بنانے کے اجزاء:
دودھ 1لیٹر
ونیلا کسٹرڈ دودھ میں مکس 3کھانے کے چمچ
چینی 1کپ
گارنش:
پستہ حسبِ ضرورت
بادام حسبِ ضرورت
گلاب جامن بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں کھویا، میدہ، سوجی، بیکنگ پاؤڈر، دودھ اور الائچی پاؤڈر ڈال کر تمام اجزاء اچھی طرح مکس کرکے نرم ڈو گوندھ لیں۔
اب چھوٹے چھوٹے پیڑے بنا لیں اور ان کو درمیانی ہلکی آنچ پر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
شوگر سیرپ بنانے کے اجزاء:
ایک پین میں چینی، پانی، سبز الائچی اور لیموں کا رس ڈال کر چھ سے آٹھ منٹ پکائیں۔
اب تیار کئے ہوئے گلاب جامن اس سیرپ میں ڈِپ کریں۔
ونیلا کسٹرڈ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں دودھ ڈال کر ابلنے دیں۔
اب اس میں چینی اور کسٹرڈ مکسچر ڈال کر اچھی طرح مکس کرتے جائیں۔۔
اسمبلنگ:
ایک سرونگ ڈِش میں تیار کیا ہوا کسٹرڈ ڈال کر اس پر گلاب جامن رکھیں۔
اب اس پر پستہ اور باداموں سے گارنش کرکے سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *