Gulab Jamun Recipe, a mouth watering recipe you won't resist to try. Try out this heaven of sweetness Gulab Jamun recipe and have a better day. ...
Read More
Gulab Jamun Recipe, a mouth watering recipe you won't resist to try. Try out this heaven of sweetness Gulab Jamun recipe and have a better day.
Less Content
  • Ingredients:
  • 1 cup Khoya
  • 3 tbsp All-purpose flour
  • 2 tbsp Semolina
  • 1/2 tsp Baking powder
  • 1-2 tbsp Milk (lukewarm)
  • 1 pinch Cardamom powder
  • Oil for frying
  • Ingredients for sugar syrup:
  • 2 cups Sugar
  • 3 & 1/2 cups Water
  • 2 Green cardamoms
  • 1 tsp Lemon juice
  • 1 & 1/2 tsp Rose water
  • Directions:
  • In a bowl add khoya, flour, semolina, baking powder and cardamom powder. Mix all these ingredients well.
  • Shift the mixture onto the rolling mat and knead with your palm.
  • Add lukewarm milk to knead smooth and soft dough if required.
  • Divide the dough into two halves and then further into ten equal and make small balls.
  • Note: make sure there’s no crack on the surface of the balls or they’ll crack open while frying.
  • Heat oil in a pan, over medium flame. Add prepared dough balls and fry them over low to medium heat for 6 to 7 minutes or until light golden brown.
  • Note: When oil is medium hot add a small ball of dough in hot oil and if it comes upward immediately without changing its color, oil is ready, if it turns brown immediately, ghee is too hot. And if it doesn’t come upward, oil is cold.
  • Take out and transfer them over kitchen napkin and let cool for 5 minutes.
  • In a pan add sugar, water, cardamom and bring it to boil on high flame.
  • Then turn low the flame and let it simmer for 10 to 15 minutes until sticky.
  • Add lemon juice, rose water and let it cook for 2 minutes then turn off the flame.
  • Add fried balls into warm sugar syrup (not hot syrup) otherwise they’ll shrink.
  • Soak them for at least one hour. Serve hot or cold.

Preparation Time:

15 minutes

Cooking Time:

25 minutes

Serve:

8-9 persons

اجزاء:
کھویا 1کپ
میدہ 3کھانے کے چمچ
سویا ں 2کھانے کے چمچ
بیکنگ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
دودھ 1-2کھانے کے چمچ
الائچی پاؤڈر 1چٹکی
کھانے کا تیل فرائی کے لئے
شوگر سیرپ اجزاء:
چینی 2کپ
پانی 3اور آدھا کپ
سبز الائچی 2عدد
لیموں کا رس 1چائے کا چمچ
گلاب کا عرق 1اور آدھا چائے کا چمچ

ترکیب:
ایک باؤل میں کھویا، میدہ، سویاں، بیکنگ پاؤڈر اور الائچی پاؤڈر ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔
اب مکسچر کو رولنگ میٹ پر ڈال کر اچھے سے گوندھ لیں۔
پھر اس میں دودھ ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں۔
اب ڈو کو دو برابر حصوں میں کاٹ کر دوبارہ دس دس حصوں میں کاٹ کر پیڑے بنا لیں۔
نوٹ: (تیار کئے ہوئے پیڑے صحیح گولائی میں ہوں، کسی قسم کاکریک ہونے کی صورت میں تلتے ہوئے پیڑے ٹوٹ سکتے ہیں۔ پیڑوں پر کریک آنے کی صورت میں ڈو کو مزید اچھے سے گوندھ لیں)۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے تیار کئے ہوئے پیڑے گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
نوٹ: (جب تیل ہلکا گرم ہوجائے تو اس میں ایک چھوٹاپیڑا ڈال کر دیکھیں اگر رنگ بدلے بغیر فوراََاوپر آجائے تو تیل تلنے کے لئے تیار ہے۔
اگر پیڑا فوراََ براؤن ہوجائے تو اس کا مطلب تیل بہت گرم ہے اور اگر پیڑا اوپر نہ آئے تو اس کا مطلب تیل ٹھنڈا ہے)۔
اب پیڑوں کو باہر نکا ل کر ٹشو میں رکھ دیں اور پانچ منٹ کے لئے ٹھنڈا ہونے دیں۔
پھر ایک پین میں چینی، پانی اور الائچی ڈال کر تیز آنچ پر ابلنے دیں۔
اب چولہا ہلکا کر کے دس سے پندرہ منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
پھر لیموں کا رس اور گلاب کا عرق ڈال کر دو منٹ پکائیں اور چولہا بند کر دیں۔
اب فرائی کئے ہوئے پیڑوں کوہلکے گرم سیرپ میں ڈال دیں اور ایک گھنٹے کے لئے بھگوئے رکھیں۔

تیاری کا وقت :

15 منٹ

پکانے کا وقت :

25 منٹ

افراد :

افراد 8-9

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *