Recipes

More

Gold Biryani Recipe

Gold Biryani Recipe

  • PREP TIME
    30
  • COOK TIME
    120
  • SERVING
    4

Gold Biryani is the most expensive and rich biryani recipe that you must try this Eid. Dubai Special Gold Biryani will give you a heavenly experience this Eid ul Fitr. It's made in edible gold foil which makes it special. Try out this Gold Biryani, made with Guard Basmati Rice and have the royal taste this Eid. Do not forget to share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Chicken Piece:
Ingredients for Chicken Seekh Kabab:
Ingredients for Keema Rice:
Ingredients for Boiled Rice:
Ingredients for Saffron Rice:
Ingredients for Fried Potatoes:
Ingredients for Assembling:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl chicken pieces, yogurt, lemon juice, paprika, salt, garam masala powder, black pepper powder, ginger garlic powder, red chili powder and coat the chicken well. Marinate for 1 hour.

2 .
In a pan heat oil and add marinated chicken pieces, cook each side until changes color. Pour leftover marinade and then cover and cook over medium low flame until chicken is fully done.

3 .
In a bowl add chicken mince, onion, ginger garlic paste, green chilies, green coriander, Red Chili powder, Cumin powder, salt, turmeric powder, garam masala powder, egg and mix well. your Chicken seekh kabab mixture is ready.

4 .
Tread it on skewers making seekh shape. Heat oil in a pan and place chicken seekh kabab, cook each side until chicken is fully done. Your chicken seekh kabab is ready.

5 .
In a pot heat oil and add onion, cook until translucent. Add whole spices, ginger garlic paste and cook for a minute. Add tomatoes and cook until tomatoes are soft. Add mutton mince and cook for 4-5 minutes.

6 .
Add cumin seeds, red chili powder, garam masala powder, coriander powder, salt, red chili flakes and mix well. Add yogurt and cook for 10 minutes. Add water and bring it to boil. Add soaked rice and cook until 80% water dries out. Cover and steam over low flame for 10-12 minutes. Your keema rice is ready.

7 .
In a pot add water, salt, oil, cloves and bring it to boil. Add soaked rice and boil until rice is 80% done. Strain and set aside.

8 .
In a pot heat oil and add raisins, cook for 1-2 minutes. Add boiled rice and toss it well. Add saffron and milk mixture and toss well until rice is evenly colored. Your Saffron Rice is ready.

9 .
In a pan heat oil and add butter, cook until butter melts. Add potatoes and cook for 1-2 minutes. Add salt, black pepper and cook until potatoes are golden and crispy. Your Fried Potatoes are ready.

10 .
In a dish add keema rice, boiled rice, saffron rice, chicken seekh kabab, chicken pieces, fried potatoes, and boiled eggs. Now garnish with pomegranate, gold paper, roasted nuts and serve. Your Gold Biryani is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن پیسیز بنا نے کے لئے ایک باؤل میں چکن پیسیز، دہی، لیموں کا رس، پیپریکا، نمک، گرم مصالحہ پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر، ادرک لہسن پاؤڈر اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر چکن کو اچھی طرح کوٹ کر لیں اورایک گھنٹہ میرینیٹ ہونے کے لئے رکھ دیں۔

2 .
اب ایک پین میں تیل گرم کریں اور اس میں میرینیٹ کئے ہوئے چکن پیسیزڈال کر ہر سائیڈ سےچکن کا رنگ تبدیل ہونے تک پکائیں۔ پھر اس پر بچی ہوئی میرینیشن ڈالیں اور ہلکی آنچ پر چکن اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔

3 .
چکن سیخ کباببنانے کے لئے ایک باؤل میں چکن کا قیمہ، پیاز، ادرک لہسن کا پیسٹ، ہری مرچ، ہری دھنیا، لال مرچ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، نمک، ہلدی پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر اور انڈا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔چکن سیخ کباب مکسچر تیار ہے۔

4 .
اب اس مکسچر کو سیخوں پر سیخ کی شکل میں لگائیں۔پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس پر چکن سیخ کباب رکھیں اورہر طرف سے اچھی طرح پک جانے تک پکائیں۔ چکن سیخ کباب تیار ہیں۔

5 .
قیمہ چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا بھون لیں۔اب اس میں مصالحہ اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں پھر اس میں ڈال کر نرم ہونے تک پکائیں۔ پھر اس میں مٹن قیمہ ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔

6 .
اب اس میں زیرہ، لال مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، نمک اورلال مرچ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر اس میں دہی ڈال کر دس منٹ تک پکائیں اور پانی ڈال کر ابال لیں۔پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر پانی اسی فیصد خشک ہونے تک پکائیں۔اب ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے بارہ منٹ پکائیں۔

7 .
ابلے ہوئے چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی، نمک، کھانے کا تیل اورلونگ ڈال کر ابال لیں۔ اب اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کراسی فیصد پکنے تک پکا لیں۔

8 .
زعفران چاول بنانے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں کشمش ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں ابلے ہوئے چاول ڈال کرایک منٹ پکا لیں۔پھر اس میں زعفران اور دودھ کا مکسچرڈال کر اچھی طرح پکا لیں جب تک چاول رنگ دار ہوجائیں۔زعفران چاول تیار ہیں۔

9 .
تلے ہوئے آلوبنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اور مکھن ڈال کر پگھلنے تک پکائیں۔اب اس میں آلو ڈال کرایک سے دو منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں نمک، کالی مرچ اور آلوڈال کر کرسپی ہونے تک پکائیں۔ آپ کے تلے ہوئے آلو تیار ہیں۔

10 .
اسمبلنگ کے لئے ایک ڈش میں قیمہ چاول، ابلے ہوئے چاول، زعفران چاول، چکن سیخ کباب، چکن پیسیز، تلے ہوئے آلو اور ابلے ہوئے انڈے ڈالیں۔ اب انار، گولڈ پیپر اوربھنے ہوئے میووں سے گارنش کریں کرکے سرو کریں۔ آپ کی گولڈ بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips