Fish curry with homemade fish masala mix is perfect dinner recipe. You can make fish anytime using this fish masala mix. Try this savory Fish Curry Recipe and share your feedback. ...
Read More
Fish curry with homemade fish masala mix is perfect dinner recipe. You can make fish anytime using this fish masala mix. Try this savory Fish Curry Recipe and share your feedback.
Less Content
  • Fish masala ingredients:
  • 20 Red chilies whole
  • 2 tbsp Coriander seeds
  • 2 tbsp Cumin seeds
  • 2 tbsp Fennel seeds
  • 3 tbsp Split chickpea
  • 1 tbsp Fenugreek seeds
  • 8-10 Curry leaves
  • 3 tbsp Turmeric powder
  • Ingredients for marination:
  • 1 kg Fish
  • Salt to taste
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/4 tsp Carom seeds
  • 1/2 cup Yogurt
  • 1 Egg
  • 1 tbsp Turmeric powder
  • 3 tbsp Corn flour
  • 1 tbsp Red chili powder
  • Ingredients for salan:
  • 2 tbsp Oil
  • 2 tbsp Masala mix
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/2 cup Onion (chopped)
  • 1 tsp Cumin seeds
  • 2-3 Green chilies (chopped)
  • 1/2 cup Tomato puree
  • 3 tbsp Corn flour
  • 5 tbsp Turmeric powder
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 1 egg
  • Directions for fish masala:
  • In a pan dry roast red chilies, coriander seeds, cumin seeds, fennel seeds, curry leaves, split chickpea, mustard seeds and fenugreek seeds.
  • Grind all dry roasted item well, then add turmeric in it and your masala is ready.
  • Directions for fish salan:
  • In a bowl add eggs, carom seeds, red chili powder, lemon juice, corn flour, turmeric, ginger garlic paste and yogurt.
  • Mix well and marinate for 4 to 6 hours. Then shallow fry fish and keep aside.
  • In a pan heat oil add onion, cumin seeds, green chilies and sauté for a minute.
  • Then add tomato puree, ginger garlic paste, salt, fish masala and remaining marinating mixture and cook for 5 minutes.
  • Then add fish and let it simmer on medium low flame for 10 to 15 minutes.
  • Garnish with coriander, green chilies and serve.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

35 minutes

Serve:

5-6 persons

مصالحہ بنانے کے اجزاء:
ثابت لال مرچیں 20عدد
دھنیا 2کھانے کے چمچ
سونف 2کھانے کے چمچ
دال چنا 3کھانے کے چمچ
میتھی 1کھانے کا چمچ
کڑی پتا 08-10عدد
ہلدی پاؤڈر 3کھانے کے چمچ
میرینیشن کے اجزاء:
مچھلی 1کلو
نمک حسبِ ذائقہ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
اجوائن 1چوتھائی چائے کا چمچ
دہی آدھا کپ
انڈہ 1عدد
ہلدی پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کارن فلار 3کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
سالن بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
مصالحہ مکس 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
پیاز آدھا کپ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
سبز مرچیں 2-3عدد
پسے ہوئے ٹماٹر آدھا کپ
کارن فلار 3کھانے کے چمچ
ہلدی پاؤڈر 5کھانے کے چمچ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
انڈہ 1عدد

فِش مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں لال مرچیں، دھنیا، ذیرہ، سونف، کڑی پتا، دال چنا، مسٹرڈ اور میتھی ڈال کر بھون لیں۔
اب بھونے ہوئے اجزا کو اچھی طرح گرینڈ کر کے اس میں ہلدی ڈالیں، مصالحہ تیار ہے۔
فِش سالن ترکیب:
ایک باؤل میں انڈے، اجوائن، لال مرچ پاؤڈر، لیموں کا رس، کارن فلار، ہلدی، ادرک لہسن پیسٹ اور دہی ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور چار سے چھ گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر لیں۔
اب مچھلی کو فرائی کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ذیرہ اور سبز مرچیں ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، ادرک لہسن پیسٹ، نمک، فِش مصالحہ اور بچا ہوا میرینیشن مصالحہ ڈال کر پانچ منٹ تک پکائیں۔
پھر اس میں مچھلی ڈالیں اور درمیانی ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
دھنیا اور سبز مرچوں کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

35 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *