Fish Biryani: Amazing Fish Biryani and its succulent taste is treat itself. Give it a try and share your experience with us. ...
Read More
Fish Biryani: Amazing Fish Biryani and its succulent taste is treat itself. Give it a try and share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients for fish marination:
  • 800g Rohu fish
  • 1 cup Yogurt
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1/2 tsp Turmeric powder
  • 1 tsp Garam masala
  • Salt to taste
  • 1 & 1/2 tbsp Lemon juice
  • 2-3 tbsp Oil
  • 2 tbsp Ginger garlic paste
  • Ingredients for biryani:
  • 2 cups Onion (sliced)
  • 1 cup Tomatoes (chopped)
  • 1tbsp Ginger garlic paste
  • 1 cup Yogurt
  • 7-8 Black peppercorns
  • 2-3 Cinnamon sticks
  • 2 Green cardamoms
  • 6-7 Cloves
  • 2 Star anise
  • Salt to taste
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1 tsp Turmeric
  • 1-2 Bay leaf
  • 1 tsp Garam masala
  • Ingredients for rice:
  • 2 cup Rice
  • 2 Bay leaves
  • 1 tsp Oil
  • 2 Star anise
  • 7-8 Black peppercorns
  • Salt to taste
  • 2-3 Cinnamon sticks
  • 2 Black cardamoms
  • Ingredients for layering:
  • Onion fried as required
  • Tomato slices as required
  • Green coriander as requiredv Mint leaves as required
  • 1 tbsp Yellow food color
  • Directions for fish:
  • In a tray place fish sprinkle carom seeds and salt on it and set aside for at least 30 minutes and wash it off.
  • In a bowl add yogurt, red chili powder, turmeric, garam masala, salt, lemon juice, oil, ginger garlic paste and mix it well.
  • Marinate fish in this mixture for 1 to 2 hours. Then shallow fry the fish for 5 to 6 minutes.
  • Directions for biryani masala:
  • In a pan heat oil, add onion and cook until translucent.
  • Then add ginger garlic paste, tomatoes, whole spices and cook until tomatoes are fully done.
  • Then add yogurt and cook it fir 4 to 5 minutes more, your biryani masala is ready.
  • Add fish in it, cover the lid and cook for 3 to 4 minutes.
  • Directions for rice:
  • In a pot add water, when water starts boiling add rice, star anise, black peppercorns, salt, cinnamon stick, black cardamom, bay leaf and oil.
  • Cook until rice are 80% done. Then strain and set aside.
  • Directions for layering:
  • In a pan add fish masala, then layer it with rice, repeat the layer of fish masala and rice.
  • Sprinkle fried onion, tomatoes, coriander, mint and food color on top.
  • Cover and let it simmer on low flame for 8 to 10 minutes. Your biryani is ready to serve.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

45 minutes

Serve:

3-4 persons

میرینیشن کے اجزاء:
رہومچھلی 800گرام
دہی 1کپ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لیموں کا رس 1اور آدھا کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
بریانی کے اجزاء:
پیاز 2کپ
ٹماٹر 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
دہی 1کپ
ثابت کالی مرچ 7-8عدد
دارچینی 2-3عدد
سبز الائچی 2عدد
لونگ 6-7عدد
بادیان 2عدد
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
کڑی پتا 1-2عدد
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
چاولوں کے اجزاء:
چاول 2کپ
کڑی پتا 2عدد
کھانے کا تیل 1چائے کا چمچ
بادیان 2عدد
ثابت کالی مرچ 7-8عدد
نمک حسبِ ذائقہ
دارچینی 2-3عدد
کالی لائچی 2عدد
لئیرنگ کے اجزاء:
تلا ہوا پیاز حسبِ ضرورت
ٹماٹر سلائس حسبِ ضرورت
سبز دھنیا حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے حسبِ ضرورت
پیلا کھانے کا رنگ 1کھانے کا چمچ

فِش بنانے کی ترکیب:
ایک برتن میں مچھلی ڈال کر اس پر نمک اور اجوائن چھڑک دیں اور تیس منٹ کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ایک باؤل میں دہی، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، گرم مصالحہ، نمک، لیموں کا رس، کھانے کا تیل اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
پھر مچھلی کو اس مکسچر میں ایک سے دو گھنٹے میرینیٹ کر لیں اور پانچ سے چھ منٹ فرائی کر لیں۔
بریانی مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈالیں اور بھون لیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ، ٹماٹر اور ثابت مصالحے ڈال کر اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔
پھر اس میں دہی ڈال کر چار سے پانچ منٹ اور پکائیں، بریانی مصالحہ تیار ہے۔
اب اس مصالحے میں مچھلی ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
چاول بنانے کی ترکیب:
ایک برتن میں پانی ڈال کر ابلنے دیں جب پانی ابلنا شروع ہوجائے تو اس میں چاول، بادیان، ثابت کالی مرچ، نمک، دارچینی، کالی الائچی، کڑی پتا اور کھانے کا تیل ڈال کر اسی فیصد چاول پکنے تک پکائیں اور چھان کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
لئیرنگ ترکیب:
ایک برتن میں فِش مصالحہ کی تہہ لگائیں،چاولوں کی تہہ لگائیں اور پھر فِش مصالحہ اور چاولوں کی تہہ لگائیں۔
اب اس پر تلا ہوا پیاز، ٹماٹر، دھنیا، پودینہ اور کھانے کا رنگ چھڑک دیں۔
پھر ڈھکن سے ڈھانپ کر ہلکی آنچ پر آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔
مزیدار فِش بریانی تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

45 منٹ

افراد :

افراد 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *