Every food taste delicious when you make it at home. Now we are giving you Homemade Masala Recipes. Try out this Easy Mutton Korma Recipe (Dhaba Style) with Homemade Korma Masala. This is easiest way to make Mutton Korma by adding Homemade Korma Masala. Save this rec ...
Read More
Every food taste delicious when you make it at home. Now we are giving you Homemade Masala Recipes. Try out this Easy Mutton Korma Recipe (Dhaba Style) with Homemade Korma Masala. This is easiest way to make Mutton Korma by adding Homemade Korma Masala. Save this recipe for Ramzan Dinners and share your thoughts about this sumptuous recipe.
Less Content
  • Korma Masala mix Ingredients:
  • 7 Green Cardamom
  • 3 Black cardamom
  • 3 Cinnamon sticks
  • 7 Cloves
  • 12 Black pepper
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder (Daighi)
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 1 tsp Nutmeg
  • 1 tbsp Mace
  • 2 tbsp Coriander seeds
  • 2 tbsp Fennel seeds
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 1 tsp Turmeric
  • 2 Bay leaf
  • 4 Black cardamom
  • 6 Green cardamom
  • 8 Black pepper
  • 5 Cloves
  • Mutton Korma:
  • 700g Mutton
  • 2 tbsp Korma masala mix
  • 2 & 1/2 tbsp Onion paste
  • 1 cup Yogurt
  • 1/2 cup Oil
  • Salt to taste
  • Directions:
  • To make korma masala mix:
  • Grind green cardamom, black pepper, black cardamom, cinnamon, cloves, salt, red chili powder (daighi), red chili powder, nutmeg, mace, coriander seeds, fennel seeds, cumin seeds and turmeric.
  • Then add black cardamom, bay leaf, green cardamom, black pepper and cloves in grinded masala and mix well. Fry onion until golden brown and then make paste of it.
  • In a pan heat oil, add mutton, ginger garlic paste and cook for 2 minutes.
  • Then add salt, yogurt, and korma masala mix in it.
  • Add one glass of hot water in it and mix well.
  • Let it cook on low flame for 30 minutes.
  • When meat gets tender, cook it well and add onion paste in it.
  • Cook it for some more time then add half cup water in it.
  • Cook it on low flame for 2 to 3 minutes.
  • Garnish it with coriander leaves and your dish is ready to serve.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

30 minutes

Serve:

4 persons

قورمہ مصالحہ مکسچر اجزاء:
سبز الائچی 7عدد
کالی الائچی 3 عدد
دارچینی 3عدد
جویں 7عدد
کالی مرچ 12عدد
نمک حسبِ ذائقہ
دیگی لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
جائفل 1چائے کا چمچ
جاوتری 1کھانے کا چمچ
دھنیا 2کھانے کے چمچ
ذیرہ 2کھانے کے چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
کڑی پتا 2عدد
کالی الائچی 4عدد
سبز الائچی 6عدد
کالی مرچ 8عدد
جویں 5عدد
مٹن قورمہ اجزاء:
مٹن 700گرام
قورمہ مصالحہ مکس 2کھانے کے چمچ
پیاز پیسٹ 2اور آدھا کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ

قورمہ مصالحہ بنانے کی ترکیب:
ایک گرینڈر میں سبز الائچی، کالی الائچی، کالی مرچ، دارچینی، جویں، نمک،دیگی لال مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈڑ، جائفل، جاوتری،دھنیا، سونف، ذیرہ اور ہلدی ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
اب ایک باؤل میں گراؤنڈ مصالحہ، نمک، دیگی لال مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، تیز پت، لونگ، کالی مرچ، کالی الائچی اور سبز الائچی ڈال کر مکس کریں۔ پھر ایک پین میں کھانے کا تیل، ادرک لہسن پیسٹ اور مٹن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں نمک، دہی، قورمہ مصالحہ مکس اور پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر درمیانی آنچ پر تیس منٹ کے لئے پکنے دیں۔
پھر اس میں براؤن پسا پیاز اور پانی ڈال کر مکس کرکے ڈھکن سے ڈھانپ کر دوسے تین منٹ کے لئے پکنے دیں۔
دھنیے کے پتوں کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

30 منٹ

افراد :

افراد 4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *