Lip smacking Dum Ka Qeema Recipe. A perfect recipe to make your Eid dawat special. Must try and do share your feedback! ...
Read More
Lip smacking Dum Ka Qeema Recipe. A perfect recipe to make your Eid dawat special. Must try and do share your feedback!
Less Content
  • INGREDIENTS
  • • NESTLÉ MILKPAK Yogurt-1 cup, beaten, for marination
  • • Coriander - chopped, for garnishing
  • • Cumin - 2 tsp.
  • • Garam masala - 2 tsp., powder, for marination
  • • Ginger garlic paste - 2 tbsp., for marination
  • • Gram flour - 1 tbsp.
  • • Green chilli – 3-4 sliced, for garnishing
  • • Lemon – 2 cut in wedges, for garnishing
  • • Meat - 1 kg, minced, (beef)
  • • Oil - 4 tbsp.
  • • Onion - 1 , medium sized, finely chopped and (1 onion sliced, for garnishing)
  • • Papaya - 2 tbsp., paste, (or 1 tbsp. of other meat tenderizers), for marination
  • • Red chilli – 1 ½ - 2 tsp., powder, for marination
  • • Salt - to taste, for marination
  • Instructions:
  • Step1: Mix all marination ingredients into the mince and allow it to marinate for 2 hours.
  • Step2: Now dry roast gram flour and cumin in a pan separately. Keep aside.
  • Step3: Pour oil in a pan and fry chopped onions in it till golden brown. Put the marinated mince in it and cook till water dries.
  • Step4: Now pour roasted gram flour and cumin in it and cook for 2 minutes.
  • Step5: Turn the heat off. Add barbecue aroma by placing a hot burning coal inside the pan over a piece of bread and pour some drops of oil on the coal.
  • Step6: Put the lid immediately over the pan and leave for 5 minutes.
  • Step7: Garnish it with the garnishing ingredients. Serve hot with roti, naan or paratha.

Preparation Time:

2 Hours

Cooking Time:

25 Minutes

Serve:

8

اجزاء:
نیسلے ملک پیک یوگرٹ 250گرام
ذیرہ 2چائے کے چمچ
گرم مصالحہ 2چائے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
بیسن 1کھانے کا چمچ
سبز مرچ 3سے4
بیف قیمہ 1کلو
کھانے کا تیل 4کھانے کے چمچ
پیاز 1کپ
پّپایا(کچڑی) پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
نمک: حسبِ ذائقہ
لال مرچ 2چائے کے چمچ

ترکیب:
ایک باؤل میں بیف کا قیمہ ، گرم مصالحہ، ادرک لہسن پیسٹ، لال مرچ پاؤڈر، نمک، کچڑی پاؤڈر، نیسلے ملک پیک یوگرٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں اور 2گھنٹے کے لئے میرینیٹ ہونے کے لئے رکھ دیں ۔
اب ایک فرائی پین میں بیسن اور ذیرہ ڈال کر بھون لیں۔
پھر ایک برتن میں کھانے کا تیل اور پیاز ڈال کر پیاز گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب اس میں میرینیٹ کیا ہوا قیمہ ڈال کر 12سے15منٹ یا(پانی خشک ہونے تک ) پکائیں ۔
پھر اس میں بھونا ہوا ذیرہ اور بیسن ڈال کر 2سے 3منٹ مزید پکائیںْ ۔
اب چولہا بند کر کے قیمے کے اوپر ایک کٹوری میں سلگتا ہوا کوئلہ رکھیں ۔
پھر کوئلے پر کھانے تیل ڈال کر قیمے کا بر تن 5منٹ کے لئے ڈھانپ کر رکھ دیں۔
اب ادرک، ہرا دھنیا ، ہری مرچ اور لیموں کی گارنش کر کے روٹی ، نان یا پراٹھے کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

2 Hours

پکانے کا وقت :

25 Minutes

افراد :

8

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *