Pistachio Donuts: Already planned weekend recipes? Add Pistachio Donuts and make your weekend little more exciting. Make it and share happiness with your family. ...
Read More
Pistachio Donuts: Already planned weekend recipes? Add Pistachio Donuts and make your weekend little more exciting. Make it and share happiness with your family.
Less Content
  • Ingredients for pistachio mixture:
  • 2 cups Pistachio
  • 1/4 tsp Salt
  • 2 cups Condensed milk
  • 2 cup Whipped cream
  • Ingredients for doughnuts:
  • 2 cups All-purpose flour
  • 1/2 cup Milk
  • 1 Egg
  • 1 tbsp Yeast
  • 1/2 cup Butter
  • 2 tbsp Sugar
  • 1 tsp Salt
  • Ingredients for sugar syrup:
  • 2 cups Sugar
  • 1 cup Water
  • 1 tsp Cardamom powder
  • Directions:
  • In a blender add pistachio, salt, condensed milk, cream and make a fine paste.
  • Pour mixture in a dish and keep it in fridge for 30 to 40 minutes.
  • In a bowl add flour, egg, yeast, butter, sugar, salt and mix well.
  • Add milk gradually and knead soft dough, set aside for 20 to 25 minutes.
  • Roll out the dough and cut doughnuts shapes using any round cutter.
  • Set it aside again for 15 minutes to proof.
  • Then fry on low medium heat until doughnuts are light golden brown from both sides.
  • In a pan add water, sugar, cardamom powder and cook until sugar dissolves and thickens.
  • Cut doughnut from center and fill it with pistachio mixture.
  • Cover the doughnuts in chopped pistachio, drizzle sugar syrup on top and serve.

Preparation Time:

25 minutes

Cooking Time:

40 minutes

Serve:

5-6 persons

پستہ مکسچر کے اجزاء:
پستہ 2کپ
نمک 1چوتھائی چائے کا چمچ
کنڈینسڈ ملک 2کپ
وہپڈ کریم 2کپ
ڈونٹس کے اجزاء:
میدہ 2کپ
دودھ آدھا کپ
انڈہ 1عدد
خمیر 1کھانے کا چمچ
مکھن آدھا کپ
چینی 2کھانے کے چمچ
نمک 1چائے کا چمچ
شوگر سیرپ کے اجزا:
چینی 2کپ
پانی 1کپ
الائچی پاؤڈر 1چائے کا چمچ

ترکیب:
ایک بلینڈر میں پستہ، نمک، کنڈیسنڈ ملک اور کریم پیسٹ ڈال کر پیسٹ بنا لیں۔
اب اس مکسچر کو ڈِش میں ڈالیں اور تیس سے چالیس منٹ فریج میں رکھ دیں۔
پھر ایک باؤل میں میدہ، انڈہ، خمیر، مکھن، چینی اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب تھوڑا تھوڑا کر کے دودھ ڈالیں اور نرم ڈو گوندھ کر بیس سے پچیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ڈو کو بیل کر کسی کٹر کی مدد سے ڈونٹس کی شکل بنا کر دوبارہ پندرہ منٹ کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ڈونٹس کو ہلکی درمیانی آنچ پر دونوں سائیڈوں سے اچھی طرح گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
پھر ڈونٹس کو درمیان سے کا ٹیں اور اس میں پستہ مکسچر بھر دیں۔
اب ڈونٹس کو چوپ کئے ہوئے پستہ میں بند کر دیں اور اس پر شوگر سیرپ ڈال دیں۔

تیاری کا وقت :

25 منٹ

پکانے کا وقت :

40 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *