Dhansak: Dhansak Recipe, a delicious and popular Parsi Recipe. Try out this finger licking Dhansak Recipe this Bakra Eid and have a proper amazing meal. Don't forget to share your experience with us. ...
Read More
Dhansak: Dhansak Recipe, a delicious and popular Parsi Recipe. Try out this finger licking Dhansak Recipe this Bakra Eid and have a proper amazing meal. Don't forget to share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients for dhansak masala:
  • 1 tsp Coriander seeds
  • 2 tbsp Chili flakes
  • 10-15 Black pepper corn
  • 1 Star anise
  • 3 Green cardamom
  • 5-6 Cloves
  • 1 tsp Cumin seeds
  • 1 tbsp Fenugreek leaves (dried)
  • Ingredients for dhansak:
  • 1/4 cup White lentil
  • 1/4 cup Red lentil
  • 1/2 cup Yellow lentil
  • 1/4 cup Split chickpeas
  • 500g Mutton
  • 1 cup Onion (sliced)
  • 1 tbsp Garlic chopped
  • 1 tbsp Ginger chopped
  • 1/2 cup Oil
  • 1 cup eggplant (cubes)
  • 1 cup Pumpkin (cubes)
  • 1/2 cup Potato (cubes)
  • 1 cup Fenugreek leaves (fresh)
  • 1/2 cup Tomato puree
  • 2 Bay leaf
  • 2 tbsp Mint leaves (fresh)
  • Water as required
  • 3-4 Green chilies
  • 1/2 tsp Turmeric powder
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1 ½ tbsp Dhansak masala
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Butter melted (for garnish)
  • Directions for dhansak masala:
  • Dry roast coriander seeds, black peppercorn, star anise cardamom, cloves, cumin seeds and fenugreek leaves (dried) in a pan.
  • Grind them in a grinder and add red chili flakes in it. Your dhansak masala is ready.
  • Directions for dhansak:
  • In a bowl of water sock split pigeon pea, red lentil, yellow lentil and split chickpeas for 4-5 hours.
  • In a large pot heat oil, add bay leaf, onion and cook until translucent.
  • Then add ginger, garlic, tomato puree and cook for 2 to 3 minutes.
  • Add mutton and cook for 5 to 6 minutes. Now add green chilies, turmeric, red chili powder and mix it well.
  • Add water as required and let mutton simmer on low flame for 40 to 50 minutes or until tender.
  • When muton is tender remove it from pan and set aside.
  • Now add socked lentils in the stock and mix well. Add pumpkin, potatoes, brinjals and salt and cook for 3 to 4 minutes.
  • Then add water, cover the lid and let it cook for 10 to 15 minutes or until lentils and veggies gets tender on low flame.
  • Add fenugreek, mint leaves in the pan and mix it well. Cover lid and let it cook for 10 more minutes on medium flame.
  • Turn off the flame, mash all the lentils and veggies, turn on the flame add dhansak masala in to the pot and stir well.
  • Add cooked mutton in it, mix it well and cook for another 4 to 5 minutes.
  • Top it with melted butter and serve with boil rice and kachumar salad.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

1 hour

Serve:

6 persons

دھنسک مصالحہ اجزاء:
ثابت دھنیا 1چائے کا چمچ
کٹی لا ل مرچ 2کھانے کے چمچ
ثابت کالی مرچ 10-15عدد
بادیان 1عدد
لونگ 5-6عدد
ذیرہ 1چائے کا چمچ
خشک میتھی 1کھانے کا چمچ
دھنسک کے اجزاء:
ماش کی دال 1چوتھائی کپ
مسور کی دال 1چوتھائی کپ
دال مونگ آدھا کپ
دال چنا 1چوتھائی کپ
مٹن 500گرام
پیاز 1کپ
چوپڈادرک 1کھانے کا چمچ
چوپڈلہسن 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل آدھا کپ
بینگن 1کپ
کدو 1کپ
آلو آدھا کپ
میتھی کے پتے 1کپ
پسے ہوئے ٹماٹر آدھا کپ
کڑی پتہ 2عدد
پودینے کے پتے 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
سبز مرچیں 3-4عدد
ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھن ساک مصالحہ 1اور آدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
پگھلا ہوا مکھن 1کھانے کا چمچ

دھنسک مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں ثابت دھنیا، ثابت کالی مر چ، بادیان، الائچی، لونگ، ذیرہ اور میتھی کے پتے ڈال کربھون لیں۔
اب ان تمام اجزاء کو اچھی طرح گرینڈ کر لیں اور اس میں کٹی لال مرچ ڈال دیں۔
دھنسک ترکیب:
ایک باؤل میں دال ماش، دال مسور، دال مونگ اور دال چنا ڈال کر پانی میں چار سے پانچ گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔
ایک بڑ ے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں لونگ اور پیاز ڈال کر بھون لیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اس میں مٹن ڈال کر پانچ سے چھ منٹ کے لئے پکائیں۔
اب اس میں سبز مرچیں، ہلدی اور لا ل مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں حسبِ ضرورت پانی ڈال کر مٹن کو ہلکی آنچ پر چالیس سے پچاس منٹ تک دم پر رکھ دیں۔
جب مٹن اچھی طرح گل جائے تو مٹن کو پین سے نکال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب اس یخنی میں بھگوئی ہوئی دالیں ڈالیں اور اچھی طرح مکس کرلیں۔
پھر اس میں کدو، آلو، بینگن اور نمک ڈال کر تین سے چار منٹ کے لئے پکائیں۔
اب اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ دیں اور دس سے پندرہ منٹ کے لئے پکنے دیں یا دالیں اور سبزیاں گلنے تک پکائیں۔
پھر اس میں میتھی اور پودینے کے پتے ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب اسے ڈھکن سے ڈھانپ کر دس منٹ اور پکائیں۔
پھر چولہا بند کر کے تمام دالیں اور سبزیاں اچھی طرح میش کر لیں اور چولہا چلا کر اس میں دھن ساک مصالحہ ڈالیں اور مکس کریں۔
اب اس میں پکا ہوا مٹن ڈال کر چار سے پانچ منٹ اور اچھی طرح پکائیں۔
پھر اس پر پگھلا ہوا مکھن ڈالیں اور ابلے ہوئے چاولوں کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

1 گھنٹہ

افراد :

افراد 6

Dhansak Recipe | Bakra Eid Special Recipe

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *