Recipes

More

Dal Puri Recipe | Masoor/ Moong Dal Puri With Imli Ki Chutney Recipe

Dal Puri Recipe | Masoor/ Moong Dal Puri With Imli Ki Chutney Recipe

  • PREP TIME
    25
  • COOK TIME
    45
  • SERVING
    4

Research Content

Dal Puri: Craving for something desi and scrumptious? Try this Dal Puri Recipe with khatti meethi Imli Ki Chutney to satisfy your craving. Easy to make Dal Puri Recipe will make you over eat for sure. Give this recipe a try and share your feedback with us.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add flour, salt, oil and mix. Then add water gradually and knead a soft dough. Set aside the dough for 15 to 20 minutes.

2 .
In a bowl of water soak red lentil for 30 minutes.

3 .
Take a pan heat oil, add onion and ginger garlic paste and cook until translucent. Then add soaked red lentil and mix well for 5 minutes. Then add chaat masal, garam masala, black pepper, green chilies, turmeric, salt and mix well. Add water, cover and cook until water dries and lentil is completely cooked.

4 .
In a pan add cumin and roast it for a minute. Then add tamarind water, apricot, chili powder, salt, sugar, brown sugar and green chilies. Mix well and cook on medium low heat until you get a smooth consistency.

5 .
Divide the dough into small ball, roll out each ball.

6 .
Now stuff it with daal mixture. Close it and make a ball again, now slightly grease it with oil and make a round puri.

7 .
In a pan heat oil and fry puri in it until light golden brown and crispy.

8 .
Your puris are ready, serve hot with imli chutney and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں نمک اور کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور تھوڑا تھوڑا کر کے پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ کر پندرہ سے بیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
ایک باؤل میں پانی اور مسور کی دال تیس منٹ کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔

3 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک بھون لیں۔پھر اس میں بھگوئی ہوئی دال ڈالیں اور پانچ منٹ اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں چاٹ مصالحہ، گرم مصالحہ، کالی مرچ، سبز مرچیں، ہلدی اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر اس میں پانی ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر پانی خشک ہونے تک پکائیں۔

4 .
ایک پین میں ذیرہ ڈال کر ایک منٹ روسٹ کر لیں۔اب اس میں املی کا پانی، خوبانی، چِلی پاؤڈر، نمک، چینی، براؤن شوگر اور سبز مرچیں ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی ہلکی آنچ پر پکنے دیں۔

5 .
ڈوکے چھوٹے چھوٹے پیڑے بناکر ہر پیڑے کو بیل لیں۔

6 .
اب اس میں دال کا مکسچر بھر کر بند کردیں اور دوبارہ پیڑا بنا لیں۔پھر اس کو آئل سے گریس کر لیں اور گول پوری بنا لیں۔

7 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے پوریوں کو گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کرلیں۔

8 .
مزیدار پوریاں تیار ہیں املی چٹنی کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips