Recipes

More

Dal Palak Recipe

Dal Palak Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    4

What can be better than delicious and nutritious Dal Palak for your lunch and dinner? This unique combination can be served with roti or boiled rice to meet your craving. Include this delicious Dal Palak in your regular menu and do share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl, add daal and water, soak for 2 hours.

2 .
Now in a pot, add water, add soaked daal and salt, cook until 80% done on medium low flame for about 20-25 minutes. Then strain and keep it aside.

3 .
Now in another pot, add oil, cumin seeds and cook for 1 minute. Now add ginger garlic paste and cook for another 1 minute. Now add chopped onion and cook until translucent.

4 .
Add tomatoes, salt, red chili powder, turmeric powder, black pepper powder and mix well. Add 1/2 cup water and cook until your oil separates and masala is done.

5 .
Now add boiled daal, coriander powder and 2 cups water, cook until your daal is done properly. Now add green chilies, chopped palak, garam masala, 1/4 cup water. Cover and cook for about 18-20 minutes or until your daal and Palak are fully cooked.

6 .
In a pan, heat oil and add garlic, fry until light golden in color, now add cumin seeds, whole chilies, chili powder, bay leaf and nicely fry on high flame.

7 .
Now drizzle on your daal. Tasty Dal Palak is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال پالک بنانے کے لئے ایک باؤل میں پانی اور دال ڈال کر بھگو کر رکھ دیں۔

2 .
اب ایک برتن میں پانی، بھگوئی ہوئی دال اور نمک ڈال کر بیس سے پچیس منٹ یا ہلکی آنچ پراسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

3 .
پھر ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل اور ذیرہ ڈال کر ایک منٹ پکائیں۔ اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر مزید ایک منٹ پکائیں۔ پھر باریک کٹا ہوا پیاز ڈال کر بھون لیں۔

4 .
اب اس میں ٹماٹر، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر اور کالی مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔پھر اس میں آدھا کپ پانی ڈال کر آئل چھوڑنے تک پکائیں۔

5 .
پھر اس میں ابلی ہوئی دال، دھنیا پاؤڈر اور دو کپ پانی ڈال کر دال اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔اب اس میں سبز مرچیں، کٹی ہوئی پالک، گرم مصالحہ اور ایک چوتھائی کپ پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر اٹھارہ سے بیس مٹ یا دال پالک اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔

6 .
تڑ کے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں لہسن ڈال کر لائٹ گولڈن ہونے تک فرائی کرلیں۔ اب اس میں ذیرہ، ثابت لال مرچیں، لال مرچ پاؤڈر اور کڑی پتا ڈال کر تیز آنچ پر فرائی کر لیں۔

7 .
تڑکا دال پر ڈال دیں۔ مزیدار دال پالک تیار ہے۔

Recipe Tips