Recipes

More

Dal Mix Recipe

Dal Mix Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    20
  • SERVING
    4

Dal Mix Recipe is here to relief you from quick cooking hassle. Make this Dal mix and cook whenever you are in hurry to cook food. It's as tasty as it looks, try out this Dal Mix recipe and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Dal Powder:
Ingredients for Dal Premix:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pan roast three lentils on low flame until fragrant.

2 .
Cool down at room temperature and transfer to a grinder. Add dry ginger and grind into fine powder. Set aside.

3 .
In a pan add coriander leaves and cook until dry and crispy in texture. Set aside.

4 .
In a pan heat oil, add cumin seeds, red chilies, black peppercorns, cloves and cook for 1-2 minutes. Now add bay leaves, curry leaves, dry coriander, dried fenugreek and cook for a minute on low flame.

5 .
Add dal powder, salt, red chili powder, turmeric powder, coriander powder, cumin powder, garam masala powder. Cook and mix until well combined. Cool down at room temperature. Can be stored in an airtight container up to 6 months.

6 .
In a pot add water and dal mix. Mix well until well combined. Now turn on flame and cook until desired consistency has reached.

7 .
Add tadka, turn off flame and cover with lid for 2-3 minutes.

8 .
Dish it out, garnish with coriander serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال پاؤڈر بنانے کے لئے ایک پین میں تین دالوں کو ہلکی آنچ پر روسٹ کر لیں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔

2 .
اب روسٹ کی ہوئی دالوں کو گرینڈر میں ڈالیں اور خشک ادرک ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔

3 .
دال مکس بنانے کے لئے ایک پین میں دھنیے کے پتے ڈال کر کچھ دیر پکا لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔

4 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں سوکھا دھنیا، سرخ مرچیں، ثابت کالی مرچیں اور لونگ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔پھر اس میں تیز پات، کڑی پتے، خشک دھنیا اور خشک میتھی ڈال کر ہلکی آنچ پر ایک منٹ پکائیں۔

5 .
پھر اس میں دال پاؤڈر، نمک، سرخ مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔

6 .
اب ایک برتن میں دال مکس اور پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں اور ہلکی آنچ پر پکائیں۔

7 .
پھر اس میں تڑکہ ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دو سے تین منٹ پکائیں۔

8 .
دال مکس تیار ہے، دھنیے سے گارنش کرکے سرو کریں۔

Recipe Tips