Recipes

More

Dal Masoor Pulao Recipe

Dal Masoor Pulao Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    4

Indulge in the rich flavors of Dal Masoor Pulao with this easy and delicious recipe! Learn how to make this lentil lover's delight with our step-by-step tutorial. Perfect for a hearty meal, this aromatic pulao is sure to satisfy your cravings. 

 Ingredients

Ingredients:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add onion. Cook for 1-2 mins. now add cumin seeds, black cardamoms, bay leaves, cinnamon stick, black peppercorns, green chilies and cook for another minute.

2 .
Add ginger garlic paste and cook for a few seconds. Add tomatoes and cook until tomatoes get soft.

3 .
Now add turmeric powder, garam masala powder, red chili powder, salt, coriander powder and cook for a min. Add 1/4 cup of water and mix it well.

4 .
Now add soaked whole brown lentil and cook for 5 mins. Add 2 ½ cups of water and cover and cook for 20-25 mins or until daal is 90% done.

5 .
Now add soaked rice, 2 cups of water and cook until 80% water has been absorbed. Now cover and steam over low flame for 10-15 mins.

6 .
Your Masar Dal Pulao is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں زیرہ،کالی الائچی، تیز پتا،، دار چینیاسٹک، کالی مرچ اورہری مرچ ڈال کر مزید ایک منٹ تک پکائیں۔

2 .
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر چند سیکنڈ تک پکائیں۔ پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر ٹماٹر نرم ہونے تک پکائیں۔

3 .
پھر اس میں ہلدی پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، نمک اوردھنیا پاؤڈر ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔اب اس میں ایک چوتھائی کپ پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

4 .
اب اس میں بھگوئی ہوئی ثابت دال مسور دال ڈال کرپانچ منٹ تک پکائیں۔پھر اس میں آدھا کپ پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر بیس سے پچیس منٹ تک پکائیں۔

5 .
پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول اور دو کپ پانی ڈال کر اسی فیصد پانی جذب ہونے تک پکائیں۔ اب ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ تک دم پر رکھ دیں۔

6 .
دال مسور پلاؤ تیار ہے۔

Recipe Tips