Dahi Wale Baingan Recipe

  • VIEWS
    9994

Research Content

A perfect dahi wale baingan recipe to try at home. Simple, tasty and budget dahi wale baingan recipe.

Ingredients:
1/2 kg Brinjal
5-6 tbsp Oil
1 tbsp Ginger Garlic paste
Salt as per taste
1 tsp turmeric
1/2 tsp Garam Masala
1 tsp Cumin powder
1 tbsp Green Chili paste
1 tsp Chaat Masala
1 tsp Red chili powder
1 tsp Coriander powder
Water 1/4 cup
For Tarka:
2-3 tbsp Oil
2-3 Whole red chili
1/2 tsp Mustard seeds
1/2 tsp Cumin

Direction:
- In a bowl add brinjal slices and sprinkle salt, rub it and set aside.
- Heat oil in a pan and fry brinjal slices.
- In another pan heat oil add ginger garlic paste & sauté it. Add salt, turmeric, cumin powder, garam masala, chaat masala, red chili powder, coriander powder and mix well, add water gradually & cook Masala until oil comes out.
- Now add fried brinjal and cook for few minutes.
- In a bowl add yogurt and salt, mix it well.
- Now dish out yogurt and cooked brinjal.
- In a pan heat oil, add whole red chili, mustard seeds, cumin and cook for few seconds.
- Now pour this Tarka on yogurt and brinjal mixture.

اجزاء:

بینگن (سلائس) آدھا کلو کھانے کا تیل 5-6کھانے کے چمچ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ نمک 1چائے کا چمچ

ہلدی 1چائے کا چمچ ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ ہری مرچ پیسٹ 1کھانے کا چمچ

چاٹ مصالحہ 1چائے کا چمچ لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ ہری مرچ 2-3
پانی 1چوتھائی کپ
تڑکا:
ثابت لال مرچ 2-3
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
رائے دانہ آدھا چائے کا چمچ

ذیرہ آدھا چائے کا چمچ


ترکیب:
ایک باؤل میں بینگن سلائیسیزاور نمک ڈال کر مکس کریں ۔
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اور بینگن سلائیسیز کو فرائی کریں ۔
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اس میں ادرک لہسن پیسٹ، نمک، ہلدی، ذیرہ پاؤدر
گرم مصالحہ ، چاٹ مصالحہ، لال مرچ پاؤڈراوردھنیا پاؤڈرڈال کر اچھی طرح مکس کریں ۔
تھوڑا تھوڑا کر کے پانی ڈالیں اور تیل آنے تک پکائیں۔
پھر اس میں بھنے ہوئے بینگن ڈالیں اور کچھ دیر کے لئے پکائیں۔
ایک باؤل لیں اس میں دہی اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں ۔
پھر ایک ڈش میں دہی اور بینگن کی تہہ لگا لیں ۔
ایک پین لیں اس میں کھانے کا تیل ،ثابت مرچ، ذیرہ ، رائے دانہ ڈالیں اور کچھ سیکنڈ کے لئے پکا لیں۔
تیار کی ہوئی دہی اور بینگن پر گرم گرم تڑکا ڈال دیں ۔

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again