Dahi Puri Recipe

  • PREP TIME
    25
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    5
  • VIEWS
    1100

Dahi puri a crispy crunchy savory snack which is everyone’s favorite street food. A platter with all the right flavors and topping that you would love to have. Give this savory dahi puri recipe a try and share your feedback with us.

Ingridients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

Step 01
In a bowl add flour, semolina, salt, water as required and knead medium soft dough. Cover with a damp cloth and let it rest for 10-15 minutes.

Step 02
In a blender add mint, coriander, salt, lemon juice, hing, garlic cloves, ginger, green chilies and cumin seeds. Blend into a fine paste. Add water if required and your green chutney is ready.

Step 03
In a pan add tamarind water, jaggery and cook until jaggery is dissolved. Add black salt, chili powder, cumin powder, fennel powder, ginger and cook for 10-15 minutes or until it starts to thicken. Lastly add raisins, and cook for another 5-10 minutes. Take off the flames and let it cool.

Step 04
Cut your dough into four parts and then roll one part into very thin sheet. Note: the thinner will be the sheet; the crisper will be the gol gappas.

Step 05
Using a round mold cut into round shapes. Heat oil in a pan and fry each disk one by one, gently pressing it in the oil until it puffs up.

Step 06
In a bowl, mix Boiled potatoes, boiled chickpeas, soaked phulkiyan, sliced onions and sliced cabbage and chaat masala.

Step 07
Make hole in gol gappas and fill with salad. Top with green chutney, yogurt, chaat Masala, Imli ki chutney, sev, and pomegranate seeds.

Step 08
Your Dahi Puri is ready, Garnish with fresh mint leaves and serve immediately.


اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

Step 01
ایک باؤل میں میدہ، سویاں، نمک، پانی حسبِ ضرورت ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور گیلے کپڑے سے ڈھک کر دس سے پندرہ منٹ رکھ دیں۔

Step 02
اب ایک بلینڈر میں پودینہ، دھنیا، نمک، لیموں کا رس، ہینگ، لہسن کی جویں، ادرک، سبز مرچیں اور ذیرہ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح بلینڈ کر لیں (اگر ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں)۔

Step 03
پھر ایک پین میں املی کا پانی اور گڑ ڈال کر اچھی طرح پکا لیں۔ اب اس میں کالا نمک، چِلی پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، سونف پاؤڈر اور ادرک ڈال کر دس سے پندرہ منٹ پکائیں۔پھر آخر میں اس میں کشمش ڈال کر پانچ سے دس منٹ اور پکاکر چولہا بند کرکے ٹھنڈا ہونے دیں۔

Step 04
اب ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ کر سب کو باریک شیٹ میں بیل لیں۔نوٹ: جتنی شیٹ باریک ہوگی اتنے ہی گول گپے کرسپی ہوں گے۔

Step 05
پھر ان کو گول مولڈ کی مدد سے گول شکل میں کاٹ لیں اور ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے ہر ڈِسک کو ایک ایک کرکے تیل میں ڈالیں اور چمچ سے دبائیں یہاں تک کہ وہ پھول جائیں۔

Step 06
اب ایک باؤل میں ابلے ہوئے آلو، ابلے ہوئے چنے، بھگوئی ہوئی پھلکیاں، کٹا ہوا پیاز، کٹی ہوئی بند گوبھی اور چاٹ مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔

Step 07
پھر گول گپوں میں سوراخ کرکے اس میں سیلڈ بھر دیں۔ اب اس پر سبز چٹنی، دہی، چاٹ مصالحہ، املی کی چٹنی، سویاں اور اناررکھ دیں۔

Step 08
مزیدار دہی پوری تیار ہے، تازہ پودینے کے پتوں سے گانش کرکے سرو کریں۔

LEAVE A REVIEW