Recipes

More

Dahi Bhalla Recipe and Strip Samosa Recipe (Ramzan Special Recipes)

Dahi Bhalla Recipe and Strip Samosa Recipe (Ramzan Special Recipes)

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    6

Presenting you Ramzan Special Dahi Bhalla with Strip Samosa Recipe to light up your Iftar. Pair it up with Coca-Cola and make your Ramzan meal, extra special.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Add lentils in separate bowls and soak them in water overnight.

2 .
Now take a chopper and add soaked lentils, salt, black pepper powder, red chili powder, green chilies, water and blend well. Blend until you reach your desired consistency of mixture and then set aside.

3 .
Now on a pan heat oil and add the prepared Bhalla mixture on pan with spoon. Fry it on medium low flame until light golden in color. Set aside.

4 .
In a bowl add milk, water and whisk well. Now dip the prepared bhallay into it and let it soak for 10-15 minutes.

5 .
In a bowl add yogurt, milk, sugar and whisk well. Your yogurt mixture is ready.

6 .
In a bowl, place soaked bhallay, drizzle yogurt mixture, imli chutney, green chutney, chaat masala, coriander on top. Your Creamy Dahi Bhallay are ready to serve.

7 .
In a bowl add flour, salt, carom seeds, ghee and mix well. Add water gradually and knead a smooth dough. Let it rest for 15-20 minutes.

8 .
In a bowl add potatoes, onion, red chili powder, red chili flakes, salt, cumin seeds, coriander powder, green chilies, coriander, black pepper powder and mix well. Your samosa filling is ready.

9 .
Take the dough and cut it into 8 equal parts. Take one part and make it into ball shape. Roll it down into flat circle shape with the help of rolling pin.

10 .
Cut the flat dough from center into 2 halves. Place cuts on one half and brush water on the other half.

11 .
Wrap the watered half over the other half and make it into triangular samosa shape. Add samosa filling in the samosa and brush water on the edges to seal the samosa properly.

12 .
In a pan heat oil and deep fry on low medium flame until light golden in color.

13 .
Your Ramzan Special Dahi Bhalla with Strip Samosa Recipe is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
بھلا بنانے کے لئے دال ماش اور دال مونگ پانی میں بھگو کر دیں۔

2 .
اب ایک چوپر میں بھگوئی ہوئی دالیں، نمک، کالی مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، سبز مرچیں اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔

3 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں چمچ سے تیارکئے ہوئے بھلوں کا مکسچر ڈالیں اور ہلکی آنچ پر لائٹ گولڈن ہونے تک فرائی کر لیں۔

4 .
اب ایک باؤل میں دودھ اور پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔ پھر اس میں تیار کئے ہوئے بھلے ڈال دیں اور دس سے پندرہ منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

5 .
یوگرٹ مکسچر بنانے کے لئے ایک باؤل میں دہی، دودھ اور چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں، دہی مکسچر تیار ہے۔

6 .
اب ایک باؤل میں بھگوئے ہوئے بھلے رکھیں اور اس پر دہی مکسچر، املی چٹنی، سبز چٹنی، کریمی دہی بھلے تیار ہیں۔ چاٹ مصالحہ اور دھنیا ڈال دیں۔

7 .
ڈو بنانے کے لئے ایک باؤل میں میدہ، نمک، اجوائن اور گھی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب اس میں پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور پندرہ سے بیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

8 .
سموسہ فلنگ بنانے کے لئے ایک باؤل میں پٹاٹو، پیاز، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، نمک، ذیرہ، دھنیا پاؤڈر، سبز مرچیں،دھنیا اور کالی مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔ سموسہ فلنگ تیار ہے۔

9 .
اسمبلنگ کے لئے ڈو لے کر آٹھ برابر حصوں میں کاٹ لیں۔اب ایک حصہ لے کر گول پیڑا بنائیں اور بیلنے سے بیل لیں۔

10 .
اب بیلی ہوئی ڈو کو در میان سے کاٹ لیں اور ایک سائیڈ کٹ لگاکر دوسری سائیڈ پر برش سے پانی لگائیں۔

11 .
پھر پانی لگی سائیڈ کو پہلے والی سائیڈ پر لپیٹ کر سموسے کی شکل بنا لیں۔اب اس میں فلنگ بھر کر کناروں پر برش سے پانی لگائیں۔پھرپانی لگے کناروں کو اچھی طرح بند کردیں۔

12 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے سموسوں کو ہلکی آٍنچ پر لائٹ گولڈن ہو نے تک فرائی کر لیں۔

13 .
رمضان اسپیشل دہی بھلا وِد سٹرپ سموسہ ریسپی تیار ہے۔

Recipe Tips