Recipes

More

Daal Tarka with Zeera Rice Recipe

Daal Tarka with Zeera Rice Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    45
  • SERVING
    4

Daal Tarka with Zeera Rice, a traditional meal combination is here with the added twist of Fried Hari Mirch. Spice it up with Coca-Cola and turn up the rhythm of your weekend meal. Visit SooperChef.pk/Coca-Cola and catch the weekend meal recipes.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add ginger garlic paste and onion, cook until translucent. Now add tomatoes, salt, red chili powder, turmeric powder, coriander powder, cumin powder and cook until oil separates. Add water and bring it to boil.

2 .
Now add soaked daal mung and daal masoor and cover and cook on low flame until fully tender.

3 .
In a pan heat oil and add garlic cook until color changes. Now add red chilies, cumin seeds and cook for 1-2 minutes.

4 .
Pour the prepared tarka over Daal and your Daal Tarka is ready.

5 .
In a pot add water and bring it to boil. Now add salt, oil and soaked rice. Cook until 80% done and strain.

6 .
Now in another pan heat oil and add ginger garlic paste, cumin seeds and cook for 1-2 minutes. Now add boiled rice and give it a good mix. Cover and steam on low flame for 2-3 minutes.

7 .
Your zeera rice is ready.

8 .
To prepare achari masala, In a grinder add salt, red chili powder, fennel seeds, red chili flakes, mustard seeds, turmeric powder, coriander seeds, nigella seeds, cumin seeds, fenugreek seeds and blend it well. Now add lemon into 4 tbsp of achari masala and mix well.

9 .
Take green chilies and deseed them. Fill them with prepared achari masala.

10 .
Now fry them until changes color on low flame.

11 .
Your fried hari mirch is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال تڑکہ کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور پیاز ڈال کر پکا لیں۔اب اس میں ٹماٹر، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور ذیرہ پاؤڈر ڈال کر ڈال کر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں (اگر ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں)۔

2 .
اب اس میں بھگوئی ہوئی دال مونگ اور دال مسور ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دالیں گلنے تک پکائیں۔

3 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں لہسن ڈال کر رنگ تبدیل ہونے تک پکائیں۔اب اس میں سبز مرچیں اور ذیرہ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔

4 .
تڑکہ تیار ہے تیار کی ہوئی دال پر ڈال دیں۔

5 .
ذیرہ رائس بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی ڈال کر ابلنے دیں۔اب اس میں نمک، کھانے کا تیل اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

6 .
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور ذیرہ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔پھر اس میں ابلے ہوئے چاو ل ڈال کر اچھی طرح مکس کر یں اور ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دو سے تین منٹ دم دیں۔

7 .
مزیدار ذیرہ رائس تیار ہیں۔

8 .
فرائیڈ ہری مرچیں بنانے کے لئے ایک گرینڈ ر میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، سونف، کٹی لال مرچیں، رائی دانہ، ہلدی پاؤڈر، سوکھا دھنیا، کلونجی، ذیرہ اور میتھی دانہ ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔اب اس میں لیموں ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

9 .
اب اس سبز مرچیں لے کر ان کے بیج نکال دیں اور تیار کیا ہوا مصالحہ بھر دیں۔

10 .
پھر ان کو ہلکی آنچ پر فرائی کر لیں۔

11 .
فرائیڈ ہری مرچیں تیار ہیں۔

Recipe Tips