Recipes

More

Chicken (Murgh) Tikka Pulao Recipe

Chicken (Murgh) Tikka Pulao Recipe

Chicken Tikka Pulao Recipe in Urdu & English

Want to change your taste from regular biryani or pulao recipe, try this hot and spicy Chicken Tikka Pulao recipe in Urdu & English , sometimes also stated as Murgh Tikka Pulao and get fascinated by one of most delicious recipe in the world. It has everything from mild flavor to richness of meat and contains all the spices which will give marvelous taste to your taste-buds. Prepare this recipe at home for your guests by just following the super easy cooking style and step by step guide to cook Chicken Tikka Pulao of Sooperchef. The taste of this dish is different from regular pulao recipe as it contains grilled chicken with lot of hot spices along with lemon juice and yogurt which not only makes this dish unique but also special and delicious. Enjoy the recipe of Chicken BBQ Pulao and cook at home by following the steps below. Download more Pakistani Food Recipe at sooperchef.pk and start cooking like professional.

How to make Chicken Tikka Pulao

Ingredients for Murgh Tikka Pulao

    500 gm Chicken
    600 gm Rice
    Salt (As Needed)
    2 tbsp Red Chili Powder
    1 tbsp Red Chili Crushed
    1 tsp Turmeric powder
    2 tbsp Lemon Juice
    3 tbsp Ginger & Garlic Paste 3 tbsp

    1/2 cup Yogurt
    1 Onion
    1 tsp Cumin
    2 Green Chilies
    5 gm Whole Hot Spices
    4 Tomatoes
    1 tsp Coriander Powder
    1 tsp Cumin Powder
    Green Coriander, Ginger, Green Chili (for Garnish)
    1 tsp Butter
    1/2 liter Chicken Stock

Instructions for Murgh Tikka Pulao
1- In a pot, add and marinate chicken, salt, red chili powder, red chili crushed, turmeric, lemon juice, ginger & garlic paste, yogurt, cooking oil 2 tbsp and keep in the refrigerator for an hour.
2- Now grill it on a grill pan.
3- In a cooking pot, add cooking oil, onion, cumin, green chili, whole hot spices and fry it until light brown.
4- Afterward, add ginger & garlic paste and fry until light brown.
5- Now add tomato, yogurt, salt, red chili powder, coriander powder, cumin powder, grilled chicken, garnish (green coriander, ginger, green chili) and cook it for 5-7 minutes.
6- After that add chicken stock and boil it.
7- After boiling, add rice and cook it until the water remains in small quantity.
8- Now put aluminium foil with ember, butter and steam it for 12-15 minutes .
Your tasty Chicken Tikka Pulao Recipe is ready to serve.

Timings: 1 hour
Serve: 3

Popular Pulao Recipes:  Kashmiri Pulao, Channa Pulao, Chicken Tikka Pulao, Chicken Moti Pulao, Chicken Yakhhni Pulao, Chicken Keema Pulao

 

اجزاء

  • چکن 500گرام
  • چاول 600گرام
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • پیاز ایک عدد
  • ہری مر چ دو عدد
  • ثابت گرم مصالحہ 5گرام
  • چکن یخنی آدھا لیٹر
  • ٹماٹر چار عدد
  • دہی آدھا کپ
  • لال مرچ پاؤڈر دو کھانے کے چمچ
  • لال مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • لیموں کا رس دو کھانے کے چمچ
  • ثابت زیرہ ایک چائے کا چمچ
  • ادرک لہسن پیسٹ تین کھانے کے چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • مکھن ایک چائے کا چمچ
  • کھانے کا تیل حسبِ ضرورت
ترکیب ایک برتن میں چکن لیں اوراس میں نمک ،لال مرچ پاؤڈر ،کُٹی ہوئی لال مرچ ،ہلدی ،لیموں کا رس ،ادرک لہسن پیسٹ ،دہی اوردو کھانے کے چمچ کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اورایک گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں ۔اب گرل پرتھوڑا سا کھانے کا تیل لگائیں اور تیار کیا ہواچکن اس پرگِر ل کر لیں ۔ ایک دیگچی میں کھانے کا تیل لیں اوراس میں پیاز ،ثابت زیرہ ،ہری مرچ اور ثابت گرم مصالحہ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر یں ۔براؤن ہونے پر اس میں ٹماٹر ،دہی ،نمک ،لال مرچ پسی ہوئی ،دھنیا پاؤڈر ،زیرہ پاؤڈر ،گارنش (ادرک ،ہرا دھنیا ،ہری مرچ )اورگِرل کیا ہوا چکن ڈال کر پانچ سے سات منٹ تک بھونائی کر یں ۔اب اس میں چکن یخنی ڈال کر اُبال لیں اور اس میں چاول ڈال کر تھوڑا پانی رہ جانے تک پکائیں ۔اب اس پر ایلومنیم فوائل میں انگارہ اور مکھن رکھ کر بارہ سے پندرہ منٹ دم دیں ۔آپکا مزیدار مرغ تِکہ پُلاؤ تیار ہے ۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More