Recipes

More

Chicken Tikka Matka Biryani Recipe

Chicken Tikka Matka Biryani Recipe

  • PREP TIME
    30
  • COOK TIME
    80
  • SERVING
    4

Chicken Tikka Matka Biryani a dish full of Rice appended with tasty Chicken Tikka make’s one appetizing meal. Falak Rice with induced chicken tikka aroma made in matka will make you overeat for sure. Try this special Chicken Tikka Matka Biryani and do not forget to share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl, add boneless chicken cubes, salt, ginger garlic paste, Yogurt, lemon juice, red chili powder, garam masala powder, oil, black pepper powder and orange food color. Mix well and marinate for 30-40 minutes.

2 .
In a bowl, soak rice for 25-30 minutes.

3 .
In a pot add water and bring it to boil. Then add salt, oil, vinegar, cumin seeds, cinnamon stick, black cardamom, green cardamom, star anise and bay leaves. Let boil for 2 minutes. Now add soaked rice and cook until 80% done. Strain and set aside.

4 .
Now, thread your marinated tikka pieces on skewers.

5 .
Brush oil on pre-heated grill pan with oil and grill your tikka skewers from all sides for 4-6 minutes or until fully cooked. Take the cooked tikka skewers off the flame and set aside.

6 .
Now, heat oil in a pot, add onion and cook until they start to get golden. Add ginger garlic paste and cook for another 2 minutes. Add tomatoes and cook until they start to change color.

7 .
Add salt, red chili powder, red chili flakes, turmeric powder, cumin powder, coriander powder and cook until oil separates.

8 .
Add yogurt and cook for 5-7 minutes on medium low flame. Add grilled chicken tikka into the prepared gravy, give it a good mix and your tikka biryani masala is ready.

9 .
Now take clay pot, add layer of masala with oil, boiled rice, masala and tikka, boiled rice, garnish and orange food color.

10 .
Cover it with foil paper and seal tightly.

11 .
Heat up the coals and place the clay pot on them. Place few burning coals on the foil paper on top of clay pot. Let it stay for 10-15 minutes.

12 .
Your Chicken Tikka Matka Biryani is ready. Serve hot and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن میرینیشن بنانے کے لئے ایک باؤل میں چکن، نمک، ادرک لہسن پیسٹ، دہی، لیموں کا رس، لال مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، کھانے کا تیل، کالی مرچ پاؤڈر اور مالٹا کھانے کا رنگ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور تیس سے چالیس منٹ میرینیٹ ہونے کے لئے رکھ دیں۔

2 .
چاول بنانے کے لئے سب سے پہلے ایک برتن میں چاول بیس سے پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

3 .
اب ایک برتن میں پانی ڈال کر ابلنے دیں۔ پھر اس میں نمک، کھانے کا تیل، سرکہ، ذیرہ، دار چینی، کالی الائچی، سبز الائچی، بادیا ن اور تیز پتا ڈال کر مزید منٹ ابلنے دیں۔اب اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

4 .
چکن تکہ بنانے کے لئے میرینیٹ کئے ہوئے چکن کو سیخوں پر لگا لیں۔

5 .
اب پہلے سے گرم گرِل پین کو برش سے آئل لگائیں اورسیخوں کو ہر سائیڈ سے اچھی طرح پکا لیں۔

6 .
تکہ بریانی مصالحہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک پکا لیں۔اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر مزید دو منٹ پکائیں۔پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر رنگ تبدیل ہونے تک پکائیں۔

7 .
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، ہلدی پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔

8 .
پھر اس میں دہی ڈال کر ہلکی آنچ پر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔اب اس میں گرِلڈ چکن تکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، تکہ بریانی مصالحہ تیار ہے۔

9 .
ایک مٹی کے برتن میں تکہ بریانی مصالحہ، ابلے ہوئے چاول، مصالحہ تکہ، ابلے ہوئے چاول، گارنش کی تہہ لگائیں اور پھر مالٹا کھانے کا رنگ ڈال دیں۔

10 .
اب اس مٹکے کو فوائل پیپر سے اچھی طرح بند کر دیں۔

11 .
پھر کوئلوں کو گرم کرکے اس پر مٹکا رکھیں اور کچھ کوئلے مٹکے کے فوائل پیپر رکھ کر دس سے پندرہ منٹ رکھ دیں۔

12 .
مزیدار چکن تکہ مٹکا بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips