Chicken Shashlik: One of the best combo in food is Chicken Shashlik with Fried Rice. So here is the complete Chicken Shashlik Recipe for weekend to try out. ...
Read More
Chicken Shashlik: One of the best combo in food is Chicken Shashlik with Fried Rice. So here is the complete Chicken Shashlik Recipe for weekend to try out.
Less Content
  • Ingredients for chicken:
  • 1/2 kg Chicken (boneless)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • Salt to taste
  • 1 tsp Soy sauce
  • 1 tsp Black pepper
  • 1 tsp Sugar
  • 1/2 tbsp Paprika
  • 1-2 tbsp Oil
  • 1 tsp Chili flakes
  • 1 tsp Mustard paste
  • Ingredients for veggies:
  • 2 tbsp Oil
  • Salt to taste
  • 1 tsp Black pepper powder
  • 1 cup Capsicum (cubes)
  • 1 cup Tomato (cubes)
  • 1 cup Onion (cubes)
  • Ingredients for shashlik sauce:
  • 2 tbsp Oil
  • 2 cups Ketchup
  • 2 tbsp Tomato paste
  • 1 tsp Black pepper
  • 1 tsp Garlic (chopped)
  • 1 tbsp Chili flakes
  • Salt to taste
  • 2 tbsp Hot sauce
  • 2 tbsp Worcestershire sauce
  • Water as required
  • Ingredients for fried rice:
  • 1 tbsp Oil
  • 2 cup Rice
  • Salt to taste
  • 1/2 cup Carrot (finely chopped)
  • 1/2 cup Capsicum (finely chopped)
  • Green onion for garnish
  • 2 Egg omelets
  • 1 tsp Black pepper
  • 1 tsp Soy sauce
  • 1 tbsp Garlic (chopped)
  • 1 tsp Yellow food color
  • Directions for chicken marination:
  • In a bowl add ginger garlic paste, salt, soy sauce, black pepper, sugar, paprika, oil, crushed chili and mustard paste.
  • Mix all them well and marinate chicken cubes in it for 30 minutes.
  • Directions for veggies:
  • In separate pan heat oil, add capsicum, tomato, onion, salt and black pepper in it.
  • Sauté all the veggies for 2 to 3 minutes and set aside.
  • Directions for sauce:
  • In a pan heat oil and then sauté garlic in it. Then add half of the marinated chicken in it and cook for 7 to 8 minutes.
  • Then add ketchup, tomato paste, black pepper, chili flakes, salt, hot sauce, worcestershire sauce and mix well.
  • Add water and cook for 5 to 6 minutes or until you reach your desired consistency, then add saute veggies and mix it.
  • Directions for fried rice:
  • In a pan bring water to boil, add rice, salt, oil and cook until 80% done.
  • In another pan heat oil and sauté garlic in it. Then add carrot, capsicum and cook for a minute.
  • Then add boiled rice, black pepper, soy sauce, food color, omelet and spring onion.
  • Cook for 2 to 3 minutes and your rice are ready.
  • Directions for chicken skewers:
  • Take wooden skewers and thread remaining marinated chicken and veggies in it.
  • In a grill pan heat oil and cook chicken skewers for each side for 6 to 7 minutes or until done.
  • In a platter dish out rice, pour sauce on top and place chicken skewers on it and serve.

Preparation Time:

10-15 minutes

Cooking Time:

35 minutes

Serve:

4-5 persons

چکن بنانے کے اجزاء:
چکن بون لیس آدھا کلو
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
سویا سوس 1چائے کا چمچ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
چینی 1چائے کا چمچ
پیپریکا آدھا کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 1-2کھانے کے چمچ
کٹی لال مرچ 1چائے کا چمچ
مسٹرڈ پیسٹ 1چائے کا چمچ
سبزیوں کے اجزاء:
کالی مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
شملا مرچ 1کپ
ٹماٹر 1کپ
پیاز 1کپ
شاشلک سوس بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
کیچپ 2کپ
ٹماٹرو ں کی پیسٹ 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
لہسن 1چائے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہاٹ سوس 2کھانے کے چمچ
ووسٹر شائر سوس 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
فرائیڈ رائس بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
چاول 2کپ
نمک حسبِ ذائقہ
گاجریں آدھا کپ
شملا مرچ آدھا کپ
سبز دھنیا گارنش کے لئے
انڈے 2عدد
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
سویا سو س 1چائے کا چمچ
لہسن 1کھانے کا چمچ
پیلا کھانے کا رنگ 1چائے کا چمچ

چکن میرینیشن ترکیب:
ایک باؤل میں ادرک لہسن پیسٹ، نمک، سویا سوس، کالی مرچ، چینی، پیپریکا، کھانے کا تیل، کٹی لال مرچ اور مسٹرڈ پیسٹ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرکے چکن اس میں تیس منٹ کے لئے میرینیٹ کر لیں۔
سبزیا ں بنانے کی ترکیب:
ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں لہسن ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔
اب اس میں آدھا میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈالیں اور سات سے آٹھ منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اس میں کیچپ، ٹماٹروں کی پیسٹ، کالی مرچ، کٹی لال مرچ، نمک، ہاٹ سوس اور ووسٹر شائر سوس ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب اس میں پانی ڈال کر پانچ سے چھ منٹ کے لئے پکائیں اور سبزیاں ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔
فرائیڈ رائس ترکیب:
ایک پین میں پانی، نمک، چاول اور کھانے کا تیل ڈال کرچاول 80فیصد پکنے تک پکائیں۔
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں لہسن ڈال کر بھون لیں۔
پھر اس میں گاجریں اور شملا مرچ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔
اب اس میں ابلے ہوئے چاول کالی مرچ، سویا سوس، کھانے کا رنگ، انڈہ اور پیاز ڈال کر دوسے تین منٹ پکائیں۔
ایک لکڑی کی سیخ لیں اس پر بچا ہوا چکن اور سبزیاں لگائیں۔
اب ایک گرِل پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے چکن کی سیخوں کی دونوں سائیڈوں سے اچھی طرح چھ سے سات منٹ اچھی طرح پکائیں۔
پھر ایک پلیٹر میں چاول ڈال کر تیار کی ہوئی سوس اور تیار کیا ہوا چکن اس پر رکھیں۔

تیاری کا وقت :

10-15 منٹ

پکانے کا وقت :

35 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *