Recipes

More

Chicken Roast and Shami Kabab Recipe

Chicken Roast and Shami Kabab Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    90
  • SERVING
    4

Experience a Mouth-Watering Combination of Flavors with SooperChef's Savour Pulao, Chicken Roast, and Shami Kabab Recipe. The wholesome and delicious combination of this Savour Pulao will leave you in awe and craving more. Try out this Savour Pulao today and share your feedback.

 Ingredients

Ingredients for Chicken Steam Roast:
Ingredients for Chicken Stock Preparation:
Ingredients for Pulao:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add egg, garlic paste, red chili flakes, red chili powder, turmeric powder, salt, garam masala powder, tamarind pulp, oil and mix it well. Add chicken and mix it again. Marinate for 2-3 hours.

2 .
In a wok heat oil and add marinated chicken pieces, fry them for 3-4 mins or until golden brown in color.

3 .
Now place them in a steamer and steam them over low flame for 20-25 mins. Remove from the steamer and set aside. Your Chicken Steam Roast is ready.

4 .
In a pot heat water and bring it to a boil. Add chicken, split chickpeas, red chili powder, red chili flakes, coriander powder, garam masala powder, salt, turmeric powder, garlic, bay leaves, black peppercorns, black cardamom, coriander seeds, cumin seeds and cover and cook until chicken and daal are done and water has been evaporated.

5 .
Transfer the mixture to a chopper and add egg. Chop it well. Now make small kabab shapes from the prepared mixture. Note: Can be frozen for up to 1 month

6 .
Now dip the prepared kabab in beaten egg and fry each side until golden in color. Your Shami Kabab are ready. Set aside.

7 .
In a pot heat water and bring it to a boil. Add chicken, onion, garlic, fennel seeds, coriander seeds, star anise, cumin seeds, black peppercorns, bay leaf, salt and mix it well.

8 .
Cover and cook for 10-15 mins. Remove the chicken from the stock and reserve the stock for later use. Set aside. Your Chicken Stock is ready.

9 .
In a pot heat oil and add onion. Cook until translucent, now add cumin seeds and cook for a min. add garlic paste and cook for a few seconds. Add green chilies, yogurt, and cook for a min. Now add red chili powder, garam masala powder, salt and cook until onion turns brown.

10 .
Now add prepared chicken stock and bring it to a boil. Add soaked rice and cook until 80% water has been absorbed over medium-high flame. Now cover and steam over low flame for 10-15 mins.

11 .
Your Pulao is ready. Serve it with Chicken steam roast and Shami Kabab.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن سٹیم روسٹ بنانے کے لئے ایک باؤل میں انڈا، لہسن کا پیسٹ، لال مرچ، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک، گرم مصالحہ پاؤڈر، املی کا گودا اور تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں چکن ڈال کر دوبارہ مکس کریں اور دو سے تین گھنٹے کے لئے میرینیٹ کریں۔

2 .
ایک کڑاہی میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں میرینیٹ کیے ہوئے چکن پیسیزڈال کر تین سے چار منٹ یا گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کریں۔

3 .
اب چکن پیسیز کو سٹیمر میں رکھ کر ہلکی آنچ پربیس سے پچیس منٹ تک سٹیم کر لیں۔ چکن سٹیم روسٹ تیار ہے۔

4 .
شامی کباب بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اسے ابال لیں۔اب اس میں چکن، چنے کی دال، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لا ل مرچیں، دھنیا پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، نمک، ہلدی پاؤڈر، لہسن، تیز پات، کالی مرچ، کالی الائچی، دھنیا اور زیرہ ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر چکن اور دال پکنے تک پکائیں۔

5 .
اب اس مکسچر کو ایک چوپر میں ڈال کر اس میں انڈہ ڈالیں اور اچھی طرح چوپ کر لیں۔اس مکسچر سے شامی کباب بنا لیں۔ نوٹ: ایک مہینے تک فریز کر سکتے ہیں۔

6 .
تیار کباب کو انڈے میں ڈپ کر کے ہر طرف سیگولڈن ہونے تک فرائی کریں۔ شامی کباب تیار ہیں۔

7 .
چکن یخنی بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اسے ابال لیں۔اب اس میں چکن، پیاز، لہسن، سونف، دھنیا، بادیان، زیرہ، کالی مرچ،تیز پات اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

8 .
اب ڈھکن سے ڈھک کر دس سے پندرہ منٹ تک پکائیں۔پھر اس یخنی سے چکن کو نکال لیں اور یخنی بعد میں استعمال کے لئے رکھ دیں۔چکن یخنی تیار ہے۔

9 .
پلاؤ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر کچھ دیر پکا ئیں۔ اب اس میں زیرہ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔پھر اس میں لہسن پیسٹ ڈال کر چند سیکنڈ تک پکائیں۔ اب اس میں ہری مرچ اوردہی ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔پھر اس میں لال مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر اور نمک ڈال کر پیاز براؤن ہونے تک پکائیں۔

10 .
اب اس میں تیار چکن یخنی ڈال کر ابال لیں۔پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کردرمیانی تیز آنچ پر اسی فیصد پانی خشک ہونے تک پکائیں۔اب ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ دم پر رکھ دیں۔

11 .
پلاؤ تیار ہے۔ اسے چکن سٹیم روسٹ اور شامی کباب کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips