• Ingredients for Achari Masala:
  • 1 & ½ tbsp coriander seeds
  • 1 tsp Mustard Seeds
  • ½ tsp fenugreek seeds
  • 1 tsp fennel seeds
  • 1 cup roasted Achari Masala
  • Ingredients for Marination:
  • 500 gm Chicken Boneless
  • ½ cup yogurt
  • 1 cup ground Achari Masala
  • Salt (As needed for taste)
  • 1 tbsp ginger garlic paste
  • 1 tsp red chili flakes
  • 2 tbsp lemon juice
  • ½ tsp turmeric powder
  • 1 tbsp garam masala
  • Ingredients of Gram flour mixture for chicken pakora:
  • 1 cup Gram Flour
  • 1 tsp red chili flakes
  • 1 tsp Nigella Seeds
  • 1 tbsp corn flour
  • Salt (As needed for taste)
  • Water (As Needed)
  • 500 gm Marinated chicken (already prepared)
  • Cooking oil (As Needed for frying)
  • Directions for Achari Masala:
  • 1. Take a cooking pan, add coriander seeds, mustard seeds, fenugreek seeds, fennel seeds, & fry these
  • 2. Put this roasted achari masala into grinder mixer & grind well until you got a smooth mixture
  • 3. Achari Masala is ready
  • Directions for Marination:
  • 1. Take a bowl, then add chicken, yogurt, ground achari masala, salt, ginger garlic paste, red chili flakes, lemon juice, turmeric powder, garam masala in this bow, & mix it well
  • 2. Leave for 20 minutes
  • Directions of Gram flour Mixture for making chicken pakora:
  • 1. Add gram flour, red chili flakes, nigella seeds, corn flour, salt, water, & mix it well to prepare a mixture
  • 2. Then add marinated chicken & mix again
  • 3. Add cookin oil in a pan, let it warm
  • 4. Then add these small chicken pieces from the mixture which we have prepared above
  • 5. Now fry on medium flame until you got golden brown pakora’s
  • 6. Serve with sauce/ketchup
  • 7. Use salad leaves while serving
  • Serve: 3-4
Cooking Time: 20 minutes

اچاری مصالحہ کے اجزاء:
ثابت دھنیا ڈیڑھ کھانے کا چمچ
رائی 1چائے کا چمچ
میتھی دانہ آدا چائے کا چمچ
سونف 1چائے کا چمچ

چکن میرینیشن کے اجزاء:
چکن(بونلیس) آدھا کلو
دہی آدھا کپ
اچاری مصالحہ 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
کُٹی لامرچ 1چائے کا چمچ
لیموں کا رس 2 کھانے کے چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1کھانے کا چمچ

بیسن مکسچر بنانے کے اجزاء:
بیسن 1کپ
کُٹی لال مرچ 1چائے کا چمچ
کلونجی 1چائے کا چمچ
کارن فلور 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
پانی حسبِ ضرورت

اچاری مصالحہ بنانے کی ترکیب:
ایک گرائینڈرمیں ثابت دھنیا، رائی، میتھی دانہ، سونف ڈال کر اچھی طرح گرائینڈ کر لیں۔
چکن میرینیٹ:
ایک برتن میں چکن لیں، دہی اچاری مصالحہ، نمک،ادرک لہسن پیسٹ،کُٹی لامرچ،لیموں کا رس ،ہلدی،گرم مصالحہ ڈال کر اچھی طرح ملا لیں ۔
اب اس کو بیس منٹ کے لیے فریج میں رکھ دیں۔
بیسن مکسچر بنانے کی ترکیب:
ایک برتن میں بیسن لیں اس میں کلونجی،کارن فلور،نمک،پانی ڈال ملا لیں اور تھوڑا گاڑھا رہنے دیں تاکہ چکن پر لگ سکے۔
اب چکن کو اس میں ملا لیں اور درمیانی آنچ پر فرائی کر لیں۔
آپکے مزے دار چکن اچاری پکوڑا تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 30 منٹ افراد: 4-5

Chicken Pakora (Achari) Recipe with homemade Achari Masala

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *