Recipes

More

Chicken Masala Biryani Recipe

Chicken Masala Biryani Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

Chicken masala biryani is the perfect biryani recipe to try this week. Super aromatic biryani made with Guard Rice can’t be refused by any biryani lover. Do try out this scrumptious chicken masala biryani recipe and let us know your feedback. 

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl mix chicken, yogurt, salt, chili powder, chili flakes, turmeric powder, garam masala, cumin powder, coriander powder, green chili paste, ginger garlic paste lemon juice and oil. Marinate the chicken for 30 minutes. Set aside.

2 .
Now add 3 cups of Guard rice in a bowl and soak them for 25 minutes.

3 .
In a pot of simmering water add salt, curry leaves, cumin seeds, cinnamon stick, green cardamom, black cardamom, star anise, vinegar, and oil. Add soaked rice into it and cook until 80% done. Stain out and set aside.

4 .
In another pot, heat oil add onion and cook until onion start to get light golden brown.

5 .
Now add cinnamon stick, black peppercorns, cloves, curry leaves, and tomatoes. Cook for 2-3 minutes. Then add water as required and cook again until tomatoes are properly cooked for 4 to 5 minutes.

6 .
Now, add green chilies and give it a good mix. Add yogurt and cook minutes on medium flame for 3 to 4 or until oil separates.

7 .
At this point add marinated chicken, cover and cook for 10 to 15 minutes on medium low flame or until chicken is done. Add water if required. Your masala chicken is ready.

8 .
Now, in another pot spread a layer of masala chicken, boiled rice, masala chicken again and rice again.

9 .
Add food color, garnish with mace powder, nutmeg powder, coriander, mint, tomato slices, lemon slices, fried onion, and water.

10 .
Cover with lid and let it simmer for 10-15 minutes on low flame.

11 .
Your chicken masala biryani is ready, Serve hot.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں چکن، دہی، نمک، چِلی پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، ہلدی پاؤڈر، گرم مصالحہ، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، سبز مرچ پیسٹ، ادرک لہسن پیسٹ، لیموں کا رس اور کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور تیس منٹ میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔

2 .
اب ایک باؤل میں تین کپ چاول پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

3 .
پھر ایک برتن میں پانی، کڑی پتے، ذیرہ، دار چینی، سبز الائچی، کالی الائچی، بادیان اور سرکہ ڈال کر ابلنے دیں۔اب اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

4 .
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے پیاز لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک پکا لیں۔

5 .
پھر اس میں دارچینی، ثابت کالی مرچ، لونگ، کڑی پتے اور ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔اب اس میں حسبِ ضرورت پانی ڈال کر چار سے پانچ منٹ مزید پکائیں۔

6 .
اب اس میں سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔پھر اس میں دہی ڈال کر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔

7 .
پھر اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ پکالیں۔ اب اس میں حسبِ ضرورت پانی ڈالیں، چکن مصالحہ چکن تیار ہے۔

8 .
اب ایک دوسرے برتن میں مصالحہ چکن، ابلے ہوئے چاول، دوبارہ مصالحہ چکن اور دوبارہ ابلے ہوئے چاولوں کی تہہ لگائیں۔

9 .
پھر اس میں کھانے کا رنگ ڈالیں اور جاوتری، جائفل، دھنیا، پودینہ، ٹماٹر سلائس، لیموں کا رس، پانی اور تلے ہوئے پیاز سے گارنش کریں۔

10 .
اب ڈھکن سے ڈھک کر دس سے پندرہ منٹ دم پر رکھ دیں۔

11 .
مزیدار چکن مصالحہ بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips