Chicken BBQ Handi Recipe in Urdu & English

Pakistan has a diverse culture filled with aromatic cuisines of all sorts. One of the most popular ranges of dishes eaten all over the country is prepared in handi’s. Handi can be called the desi counterpart of the American bean-pot and is a wide-mouthed vessel usually made out of clay or c ...
Read More

Chicken BBQ Handi Recipe in Urdu & English

Pakistan has a diverse culture filled with aromatic cuisines of all sorts. One of the most popular ranges of dishes eaten all over the country is prepared in handi’s. Handi can be called the desi counterpart of the American bean-pot and is a wide-mouthed vessel usually made out of clay or copper but with modernization, they are changing to different metals. There are various Pakistani dishes cooked in the vessel which reflect its name, such as the chicken boneless handi and the handi biryani. The chicken barbecue handi is a delectable hybrid between the chicken handi and grilled chicken, a tasty fusion of the two which will keep you coming back plate after plate. For the preparation, grilled chicken chunks are added into a handi and seasoned with spices like red peppers, ginger garlic paste and coriander. The cooking process takes no more than half an hour and one serving can easily accommodate three persons. Follow sooperchef.pk to download the complete preparation method and chicken barbecue handi recipe in urdu.
Less Content
  • Ingredients for Chicken BBQ Handi

    500 gm Chicken boneless

  • Salt (As Needed)
  • 3 tbsp Ginger Garlic Paste
  • 1 tbsp Lemon Juice
  • 1 tsp Red Chili Crushed
  • 1 tsp Red Chili Powder
  • 1 tsp Hot Spices Powder
  • 1 tsp Black Pepper Powder
  • 1/4 tsp Yellow food Color
  • 4 tbsp Cooking Oil
  • 1 Onion (Chopped)
  • 6-7 Green Chilies (Chopped)
  • 6 tomatoes for Tomato Puree
  • 1 tsp Cumin Powder
  • 1 tsp Coriander Powder
  • 1 tbsp Almond, Cashew and Pistachio Powder
  • 2 tbsp Cream
  • 1/2 cup Chicken Stock
  • 1 tbsp Green Coriander chopped
  • 1 tbsp Butter

    Instructions

    1- In a bowl, add chicken, salt, ginger garlic paste , lemon juice, red chili crushed, red chili powder , hot spices powder, black pepper powder, yellow color, cooking oil and mix it well. Keep in the refrigerator for 30 minutes.

  • 2- Now, grill the marinated chicken.
  • 3- In a cooking pan, add cooking oil , onion, green chili, ginger garlic paste and saute it.
  • 4- Now, add tomato puree, salt, red chili powder, cumin powder, coriander powder and cook for 3-4 minutes.
  • 5- After that, add grilled chicken, almond, cashew and pistachio powder, cream, chicken stock and simmer for 2-3 minutes.
  • 6- Next, cook for 2-3 minutes.
  • 7- Now, add green coriander for garnishing and butter.

    Your tasty Chicken BBQ Handi now ready to serve.

    Cooking time: 40 minutes

    Serve: 3

چکن باربی کیو ہانڈی اجزاء
چکن بون لیس 500گرام
پیاز چوپ کیاہوا ایک عدد
ادرک لہسن پیسٹ تین کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لیموں کا رس ایک کھانے کا چمچ
سبز مرچ چوپ کی ہوئی 7-6
لال مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کاچمچ
ٹماٹر پسے ہوئے چھ عدد
لال مر چ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
چکن یخنی آدھا کپ
گرم مصا لحہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
سبز دھنیا چو پ کیا ہوا ایک کھا نے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
کھانے کا تیل چار کھانے کے چمچ
پیلا رنگ ایک چوتھائی چائے کاچمچ
زیرہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
دھنیا پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
مکھن ایک کھا نے کا چمچ
بادام ،کا جو اور پستہ پاؤڈر ایک کھا نے کا چمچ
کریم دو کھانے کے چمچ
چکن باربی کیو ہانڈی ترکیب
۔ایک برتن میں چکن لیں اور اس میں نمک،ادرک لہسن پیسٹ (ڈیڑھ کھانے کا چمچ)،لیموں کا رس ،لا ل مرچ کُٹی ہوئی ،لال مرچ پاؤڈ ر(آدھا چائے کا چمچ) ،گرم مصا لحہ پاؤڈر ،کالی مرچ پاؤڈر، پیلا رنگ اور کھانے کا تیل (دو کھانے کے چمچ)ڈ ال کر ملائیں اور تیس منٹ تک فریج میں رکھیں۔
۔ اب چکن کو گرل کر لیں۔
۔اب ایک برتن میں کھانے کاتیل (دو کھانے کے چمچ)لیں اس میں پیاز ،سبز مرچ اور اد رک لہسن پیسٹ (ڈیڑھ کھانے کا چمچ) ڈا ل کر ہلکا سا پکا لیں ۔
۔اب اس میں ٹماٹر ،نمک،لال مرچ پاؤڈر(آدھا چائے کا چمچ) ،زیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر تین سے چار منٹ تک بُھونائی کرلیں ۔
۔اب اس میں گرل کیاہوا چکن ،بادام پستہ اور کاجو پاؤڈر،کریم ،اور چکن یخنی ڈال کر دو سے تین منٹ تک دم دیں ۔
۔اب اس کی دو سے تین منٹ بُھونائی کرلیں اور سبز دھنیا بطور گارنش استعما ل کر لیں ۔
۔اب اس میں مکھن ڈ ا ل دیں۔
آپکی مزیدار چکن باربی کیو ہانڈی تیارہے ۔
پکا نے کا وقت: 40 منٹ
افراد : تین

Chicken BBQ Handi

  1. What fresh cream do u use..?i live I San Francisco I have hard time finding fresh cream.is It possible for me to find in our Indian grocery stor

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *