Cheese Pakora recipe in Urdu & English

Cheese Pakora recipe is a new and innovative variety added to the Pakora family. The word Pakora is derived from a Sanskrit word which translates as “small lump” of deep fried foo ...
Read More

Cheese Pakora recipe in Urdu & English

Cheese Pakora recipe is a new and innovative variety added to the Pakora family. The word Pakora is derived from a Sanskrit word which translates as “small lump” of
deep fried food. There are many other types of Pakora recipes like the Palak Pakora, Chicken vegetable Pakora, Chicken Pakora and Alu Pakora, but the Cheese Pakora recipe is one of most unique tasting dishes on the list with its creamy texture and salty flavor. This recipe can easily be prepared within a small period of time and is a very tasty addition to lunch boxes for children, can be served as an aromatic snack during tea time or a magnificent Iftar recipe for the rush hours of Iftari during Ramadan . The Cheese Pakora recipe is prepared with mozzarella cheese, nicely diced into cubes and then deep fried in oil with a coating of a batter. The batter consists of essentials like the gram flour, turmeric powder, chili powder, Kasuri methi leaves, green coriander, cumin, baking soda and corn flour etc. If you want access to the full recipe and preparation method in Urdu, you need to follow Sooperchef where you can also find a complete step by step video guide that will direct your Cheese Pakora recipe to perfection.
Less Content
  • Ingredients

  • 400 gm Gram Flour
  • Mehran Salt (As Needed)
  • 1 TBSP Mehran Turmeric Powder
  • 1 TSP Mehran Chili Powder
  • 1 TBSP Mehran Kasuri Methi Leaves
  • 1 TSP Mehran Cumin Powder
  • 2 TBSP Corn Flour
  • 1/2 TSP Ajwain
  • 1/2 TSP Baking Soda
  • 5 gm Green Chili chopped
  • 5 gm Green Coriander Chopped
  • 2 TBSP Chaat Masala
  • 300 gm Mozzarella cheese cubes
  • Cooking Oil (As Needed)
  • 1 Cup Water
  • Cooking Method
  • 1- In a bowl, add gram flour, Mehran Salt, corn flour, ajwain, baking soda, Mehran Turmeric Powder, Mehran Cumin Powder, Mehran Chili Powder, Mehran Kasuri Methi Leaves, green coriander, green chili, water and mix it well. Gram flour mixture now ready.
  • 2- Now, make the small cubes of mozzarella cheese.
  • 3- Now, place the cut on cheese cubes and fill it by chaat masala.
  • 4- Now, keep in the freezer for 20 minutes.
  • 5- Now, cover the cheese cubes with gram flour mixture and fry until golden brown in the cooking oil.
  • Your tasty Cheese Pakora now ready to serve.

    Cooking time: 30 minutes

    Serve: 3

اجزاء
بیسن چار سو گرام
مہران نمک حسبِ ذائقہ
مہران ہلدی پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
مہران سُرخ مرچ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
مہران قصوری میتھی ایک کھانے کاچمچ
مہران زیرہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
کارن فلور دو کھانے کے چمچ
اجوائن آدھا چائے کا چمچ
میٹھا سوڈا آدھا چائے کا چمچ
سبز مرچ چوپ پانچ گرام
سبز دھنیا چوپ پانچ گرام
چاٹ مصا لحہ دو کھانے کے چمچ
موزریلہ چیز کیوب تین سو گرام
کھانے کا تیل فرائی کے لیے
پانی ایک کپ
ترکیب
۔ایک پین میں بیسن لیں اور اس میں مہران نمک،کارن فلور، اجوائن ،میٹھا سوڈا ،مہران ہلدی پاؤڈر پانی ،مہران زیرہ پاؤڈر ،مہران سُرخ مرچ پاؤڈر ،مہران قصوری میتھی،سبز مرچ اورسبز دھنیا ڈال کر ملالیں ۔
۔اب موزریلہ چیز لیں اور اس کو درمیان سے کَٹ لگا کر درمیان میں چاٹ مصا لحہ بھریں اور بیس منٹ کے لیے فریزر میں رکھ دیں ۔
۔اب تیار شدہ پیسٹ میں موزریلہ چیز کو ڈپ کریں اور کھانے کے تیل میں ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک ڈیپ فرائی کر لیں ۔
آپکا مزیدار چیز پکوڑا تیار ہے ۔
پکانے کا وقت : تیس منٹ
افراد : تین

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *