Recipes

More

Chargha Biryani Recipe

Chargha Biryani Recipe

  • PREP TIME
    40
  • COOK TIME
    100
  • SERVING
    6

Chargha biryani is a special treat for all biryani and chargha lovers. This delicious chargha biryani made with Guard Rice in combination with juicy chicken chargha is gonna make your meal memorable. Try out this scrumptious Chargha Biryani and share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Take one whole chicken and place deep cuts on it properly.

2 .
In a bowl mix yogurt, ginger garlic paste, green chili paste, lemon juice, salt, red chili powder, red chili flakes, garam masala powder, cumin powder, coriander powder, turmeric powder, food color and oil. Marinate your whole chicken with prepared mixture properly. Marinate it for 6-8 hours or overnight and reserve the left-over mixture for later use.

3 .
Now, Wrap marinated chicken in foil paper properly.

4 .
In a steamer add water and bring it to boil. Place your wrapped chicken in it and steam for 25-30 minutes. Take it out of the steamer and let it cool down a bit.

5 .
Heat oil in a deep-frying pan at 180°C and fry your steamed chicken in it on each side for 5-6 minutes on medium low heat. Take it out of the oil and set aside.

6 .
In a bowl add rice and water and soak for 25-30 minutes.

7 .
In a pot, bring water to boil, add salt, oil, vinegar, cumin seeds, star anise, cinnamon stick, black cardamom, green cardamom and bay leaves. Add soaked rice and boil until 80% done. Drain water and set aside.

8 .
In a pot, heat oil, add onion and sauté until golden brown. Add green chilies and tomatoes and cook for 5-7 minutes. Add ginger garlic paste and sauté for another 2 minutes.

9 .
Add left over marination mixture, yogurt and cook on medium low flame until oil separates. Add fresh coriander, give it a good mix and turn of the flame.

10 .
Now, take a large pot, spread a layer of gravy with oil, rice, gravy, rice and food color. Garnish with tomatoes, lemon, green chilies, mint and coriander. Place chargha in center. Add water and steam for 10-15 minutes.

11 .
Take off the lid, place foil cup and burning coal in it. Add a drop of oil on burning coal, cover again and smoke for 5-7 minutes.

12 .
Your tasty Chargha Biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چرغہ بنانے کے لئے چکن پر اچھی طرح کٹ لگا لیں۔

2 .
اب ایک باؤل میں دہی، ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچ پیسٹ، لیموں کا رس، نمک، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، گرم مصالحہ پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، کھانے کا رنگ اور کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ اب چکن کو اس مکسچر میں میرینیٹ کر لیں اور چھ سے آٹھ گھنٹے رکھ دیں۔

3 .
پھر میرینیٹ کئے ہوئے چکن فوائل پیپر میں اچھی طرح لپیٹ لیں۔

4 .
اب ایک سٹیمر میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور اس میں فوائل پیپر میں لپیٹا ہوا چکن رکھ کر پچیس سے تیس منٹ سٹیم کر لیں۔پھر سٹیمر سے نکال کر تھوڑا ٹھنڈا ہونے دیں۔

5 .
پھر ایک فرائی پین میں کھانے کا تیل ایک سواسی کے درجہ حرارت پر گرم کرلیں اور سٹیم کیے ہوئے چکن کو ہلکی آنچ پر ہر سائیڈ سے پانچ سے چھ منٹ فرائی کر لیں۔

6 .
چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پچیس سے تیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

7 .
اب ایک برتن میں پانی ڈال کر ابلنے اور اس میں نمک،کھانے کا تیل، سرکہ، ذیرہ، بادیان، دارچینی اسٹک، کالی الائچی، سبز الائچی، تیز پتا اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

8 .
بریانی مصالحہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک بھون لیں۔اب اس میں سبز مرچیں اور ٹماٹر ڈال کر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔پھر اس میں ادر ک لہسن پیسٹ ڈال کر مزید دو منٹ بھون لیں۔

9 .
اب اس میں بچا ہوا میرینیشن مکسچر اور دہی ڈال کر ہلکی آنچ پر آئل چھوڑنے تک پکائیں۔ پھر ا س میں تازہ دھنیا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور چولہا بند کر دیں۔

10 .
اسمبلنگ کے ایک بڑے برتن میں گریوی آئل، چاول، گریوی اورچاولوں کی تہہ لگائیں اور کھانے کا رنگ ڈال دیں۔ اب اس پر ٹماٹر، لیموں رس، سبز مرچ، دھنیے اور پودینے کی گارنش کریں اور آدھا کپ پانی ڈال کر دس سے پندرہ منٹ دم پر رکھ دیں۔

11 .
اب ڈھکن اتار کر اس میں فوائل کپ رکھ کر کوئلہ رکھیں اور تھوڑا کھانے کا تیل ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر پانچ سے سات منٹ دھواں دیں۔

12 .
مزیدار چرغہ بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips