Butter Chicken Biryani Recipe

  • VIEWS
    378

Research Content

Butter chicken biryani recipe for a tempting weekend dinner is here to try. Simple and delicious biryani is going to be your next favorite. Give this biryani recipe a try and share your feedback with us.

Butter Chicken Biryani
Ingredients for tandoori masala:
Red chilies 10-12
Cumin seeds (black) 1 tbsp
Fennel seeds 1 tsp
Cloves 1/2 tbsp
Black pepper 1/2 tbsp
Lemon grass 1 tbsp
Dry ginger 1 tsp
Cinnamon stick 1
Black cardamom 1
Star anise 1
Mango powder 1/2 tsp
Orange food color 1/2 tsp
Ingredients for chicken marination:
Chicken cubes boneless 1 kg
Oil 4 tbsp
Yogurt 3/4 cup
Ginger garlic paste 1 ½ tbsp
Tandoori masala 3 tbsp
Salt to taste
Oil 1 tbsp
Ingredients for butter chicken gravy:
Oil 2 tbsp
Butter 3 tbsp
Onion paste 1 ½ cup
Ginger garlic paste 1 ½ tbsp
Tomato puree 1 ½ cup
Salt to taste
Red chili powder 1 ½ tsp
Turmeric powder 1/2 tsp
Cumin powder 1 tsp
Coriander powder 1 tsp
Garam masala powder 1/2 tsp
Sugar 1 ½ tbsp
Cream 3/4 cup
Ingredients for rice:
Rice (soaked) 3 cups
Water 8 cups
Salt to taste
Cumin seeds 1 tbsp
Bay leaves 2
Vinegar 1/4 cup
Star anise 1
Black cardamom 1
Cinnamon stick 1 (small)
Garnish:
Coriander leaves as required
Mint leaves as required
Tomato slices as required
Lemon slices as required
Green chilies (sliced) as required
Food color orange a pinch
Directions for tandoori masala:
In a pan add red chilies, cumin seeds, fennel seeds, cloves, black pepper, lemon grass, dry ginger, cinnamon stick, black cardamom and star anise.
Dry roast these ingredients on medium low flame by stirring continuously for about 4 minutes. Then cool it on room temperature.
Add these roasted ingredients in a grinder along with food color, mango powder and grind until you get a fine powder. Your tandoori masala is ready.
Directions for chicken marination:
In a bowl add chicken cubes, yogurt, oil, ginger garlic paste, tandoori masala and salt.
Mix it well and marinate it for 30 to 40 minutes at least.
Then heat oil in a pan add marinated chicken and cook for 7 to 10 minutes by covering the lid or until chicken is fully cooked. Add water if required.
Directions for butter chicken gravy:
In a pan heat oil, add butter and let it melt. Then add ginger garlic paste, onion paste and cook for 2 to 3 minutes.
Then add tomato puree and cook for another 2 to 3 minutes.
Now add salt, red chili powder, turmeric, cumin, coriander, garam masala, sugar and cook for 5 to 7 minutes or until oil separates by covering lid.
Add marinated chicken, cream in it and give it a good mix. Add water if required.
Your butter chicken gravy is ready. Set aside.
Directions for rice:
In a pot simmer water, add salt, cumin, bay leaf, vinegar, star anise, cardamom, cinnamon stick and let it boil. Add soaked rice in it and boil until rice are 80% cooked. Strain and set aside.
Assembling:
In a pot add layer of butter chicken gravy in bottom and cover it with rice.
Top it with butter chicken gravy, garnish and rice. Repeat the layer again.
Drizzle food color on top, cover and steam for 10 to 15 minutes on low flame.
Your tasty butter chicken biryani is ready. Serve and enjoy.
Preparation time: 25 minutes
Cooking time: 1 hour
Serving: 5-6

بٹر چکن بریانی ریسپی
تندوری مصالحہ کے اجزاء:
سرخ مرچیں 10-12عدد
کالا ذیرہ 1کھانے کا چمچ
سونف 1چائے کا چمچ
لونگ آدھا کھانے کا چمچ
کالی مرچ آدھا کھانے کا چمچ
لیمن گراس 1کھانے کا چمچ
خشک ادرک 1چائے کا چمچ
دار چینی 1عدد
کالی الائچی 1عدد
بادیان 1عدد
آمچور پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
مالٹا کھانے کا رنگ آدھا چائے کا چمچ
چکن مرینیشن کے اجزاء:
چکن بون لیس 1کلو
کھانے کا تیل 4کھانے کے چمچ
دہی 3چوتھائی کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1.5کھانے کا چمچ
تندوری مصالحہ 3کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
بٹر چکن گریوی کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
مکھن 3کھانے کے چمچ
پیاز پیسٹ 1.5کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1.5کھانے کا چمچ
پسے ہوئے ٹماٹر 1.5کپ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1.5چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
چینی 1.5کھانے کا چمچ
کریم 3چوتھائی کپ
چاول بنانے کے اجزاء:
بھگوئے ہوئے چاول 3کپ
پانی 8کپ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیر ہ 1کھانے کا چمچ
کڑی پتا 2عدد
سرکہ 1چوتھائی کپ
بادیان 1عدد
کالی الائچی 1عدد
دار چینی 1عدد
گارنش کے اجزاء:
دھنیے کے پتے حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے حسبِ ضرورت
لیموں کے سلائس حسبِ ضرورت
سبز مرچیں حسبِ ضرورت
مالٹا کھانے کا رنگ 1چٹکی
تندوری مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں سرخ مرچیں، ذیرہ، سونف، لونگ، کالی مرچیں، لیمن گراس، خشک ادرک، دار چینی، کالی لائچی اور بادیان ڈال کر تمام اجزا ڈال کر درمیانی ہلکی آنچ پر چار منٹ ڈرائی روسٹ کر لیں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔
اب ایک گرینڈر میں یہ تمام اجزا، آمچور پاؤڈراور کھانے کا رنگ ڈال کر گرینڈ کر کے پاؤڈر بنا لیں، تندوری مصالحہ تیار ہے۔
چکن میرینیشن ترکیب:
ایک باؤل میں چکن کے ٹکڑے، دہی، کھانے کا تیل، ادرک لہسن پیسٹ، تندوری مصالحہ اور نمک ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کر کے تیس سے چالیس منٹ میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈالیں اور سات سے دس منٹ پکا لیں (اگر ضرورت ہو تو پانی بھی ڈالیں)۔ بٹر چکن گریوی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں مکھن ڈال کر پگھلنے دیں۔
اب اس میں ادر لہسن پیسٹ اور پیاز پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، ذیرہ، دھنیا، گرم مصالحہ اور چینی ڈال کر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔
پھر اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن اور کریم ڈال کر اچھی طرح مکس کریں (اگر ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں)، مزیدار گریوی تیار ہے۔
چاول بنانے کی ترکیب:
ایک برتن میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور پھر اس میں نمک، ذیرہ، کڑی پتا، سرکہ، بادیان، الائچی اور دار چینی ڈال کر ابلنے دیں۔
اب اس میں چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں اور چھان کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
اسمبلنگ:
ایک برتن میں سب سے پہلے بٹر چکن گریوی کی تہہ لگائیں اور پھر اس پر چاول ڈال دیں۔
اب پھر بٹر چکن گریوی کی تہہ لگائیں اور اس پر گارنش کے اجزا ڈالیں۔
پھر چاولوں کی تہہ لگاکر اسی طرح لیئرنگ عمل کو دوبارہ دہرائیں۔
اب اس پر کھانے کا رنگ ڈالیں اور ڈھک کر دس سے پندرہ منٹ ہلکی آنچ پر سٹیم کر لیں۔
مزیدار بٹر چکن بریانی تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 25منٹ
پکانے کا وقت: 1گھنٹہ
افراد: 5-6

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again