Bihari Kabab Masala Recipe | How to make Bihari Kabab Masala

  • SERVING
    10 People
  • VIEWS
    8016

Research Content

Bihari Kabab Masala a recipe you can’t resist. Smoked flavor of Bihari Kabab mixed in creamy textured gravy is a mouth-watering combo. Try this recipe and enjoy every bite of it but don’t forget to share your feedback with us.

Ingredients for beef marination:
1 kg Beef (cut into strips)
1/2 cup Mustard oil
1/2 cup Yogurt
1 tsp Cumin powder
Salt to taste
1/2 tsp Carom seeds
1/4 tsp Yellow food color
1 tbsp Red chili powder
1 tsp Red chili flakes
1 tbsp Ginger garlic paste
2 tbsp Lemon juice
Ingredients for gravy:
2 tbsp Oil
1 Onion (chopped)
1 cup Tomato puree
1 cup Yogurt
1 tbsp Red chili powder
1 tsp Cumin seeds
1-2 Green chilies (chopped)
1 tsp Coriander powder
1 tsp Garam masala
1/4 cup Brown onion paste
1 tsp Green chili paste
1 tbsp Ginger garlic paste
Salt to taste

Directions:
In a bowl mix mustard oil, yogurt, cumin powder, salt, lemon juice, ginger garlic paste, carom seeds, red chili powder, chili flakes, food color and mix well.
Add beef strips in it and marinate for 4 hours or overnight. Keep in refrigerator.
Take wooden or steel skewers and thread beef on it. Cook on charcoal or pan until 50% cooked.
In pan heat oil, add onion, cumin seeds, green chilies and sauté for a minute.
Add ginger garlic paste, brown onion, tomato puree, yogurt, salt, red chili powder, coriander powder, garam masala powder, green chili paste and cook for 5 to 7 minutes.
Add cooked bihari kabab, mix well, add hot water half cup and steam for 8 to 10 minutes.
Your bihari kabab masala is ready.

بیف میرینیشن کے اجزاء:
بیف 1کلو
سرسوں کا تیل آدھا کپ
دہی آدھا کپ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ِ ضرورت
اجوائن آدھا چائے کا چمچ
پیلا کھانے کا رنگ 1چوتھائی چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کٹی لا ل مرچیں 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 2کھانے کا چمچ
گریوی بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پیاز 1عدد
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
دہی 1کپ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
سبز مرچیں 1-2عدد
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
براؤن پیا ز پیسٹ 1چوتھائی کپ
سبز مرچوں کی پیسٹ 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ

ترکیب: ایک باؤل میں سرسوں کا تیل، دہی، ذیرہ پاؤڈر، نمک، لیموں کا رس، ادرک لہسن پیسٹ، اجوائن، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچ اور کھانے کا رنگ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور بیف کو اس میں چار گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر کے فریج میں رکھ دیں۔ اب لکڑی یا لوہے کی سیخوں پر تیار کیا ہوا بیف مکسچر لگائیں اور کوئلوں پر پچاس فیصد پکنے تک پکائیں۔ پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ذیرہ اور سبز مرچیں ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔ اب ادرک لہسن پیسٹ، براؤن پیاز، پسے ہوئے ٹماٹر، دہی، نمک، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈراور سبز مرچوں کی پیسٹ ڈال کرپانچ سے سات منٹ پکائیں۔ پھر اس میں تیار کئے ہوئے کباب ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور آدھا کپ پانی ڈال کر آٹھ سے دس منٹ سٹیم کر لیں۔ مزیدار بہاری کباب تیار ہیں۔

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social