3 Different and Best Halwa Recipes for winter. Try these Halwa recipes and let us know which one you liked the most from these Best Halwa Recipe. ...
Read More
3 Different and Best Halwa Recipes for winter. Try these Halwa recipes and let us know which one you liked the most from these Best Halwa Recipe.
Less Content
  • Loki ka Halwa
  • 700g Gourd (Shredded)
  • ½ cup Ghee
  • 3-4 cardamom
  • 1 & 1/2 cup Milk
  • 1-1 & ½ cup Sugar
  • 150g Khoya
  • 2-3 tbsp almonds
  • 2-3 tbsp Pistachio
  • Silver leaf as required
  • Badaam Ka Halwa
  • Ingredients:
  • 1 cup Almond (soaked)
  • 1 cup milk
  • ¼ cup Desi ghee
  • 1 cup sugar
  • ½ tsp Cardamom powder
  • ½ cup Dry Milke powder
  • 1 tbsp Butter 3-4 tbsp Almond for garnishing (chopped) Chanay Ki Daal Ka Halwa
  • Ingredients:
  • Split Chickpeas 2 Cups
  • Milk 3 Cups
  • Ghee 1 Cup
  • Condensed Milk 1 Cup
  • Almond 2 Tbsp
  • Pistachio 2 Tbsp
  • Crushed Coconut 2 Tbsp
  • Yellow Food Color 1 Tsp
  • Cardamom Powder 1 Tsp
  • Lauki Ka Halwa
  • Directions:
  • - In a pan heat ghee, add cardamom.
  • - Add gourd and cook for 8-10 minutes on medium flame.
  • - Add milk and sugar. Mix them well and cover the lid now let it cook on medium flame until milk dries.
  • - Add food color if required.
  • - Add almonds, pistachio and Khoya. Mix well and cook until batter leaves the sides.
  • - Garnish it with almonds, pistachio and silver leaf.
  • Serving: 5-6
  • Badam Ka Halwa
  • Directions:
  • - Soak almonds overnight or in boiled water for 10 minutes then peel off the skin.
  • - Blend almonds and milk together and make a thick paste.
  • - Heat desi ghee in a pan and add almond paste. Stir continuously and cook until water dries.
  • - Add sugar and cook until sugar dissolves and the mixture start leaving the sides.
  • - Add cardamom powder and dry milk powder. Cook until the mixture gets thick and start leaving the sides.
  • - In another pan heat butter then add chopped almond and roast for a minute.
  • - Garnish Halwa with roasted almonds.
  • Serving: 6-8
  • Chanay Ki Daal Ka Halwa
  • Directions:
  • 1- Add milk in a pan and soaked split chickpeas. Bring it to boil and cover the lid. Cook it until the split chickpeas gets tender. Set it aside and let it cool. The split chickpeas paste is ready.
  • 2- In another pan, add ghee and wait until the oil separates. Add the split chickpeas paste that was made earlier. Stir and cook the paste in the oil for 20-25 minutes. Later, add condensed milk to the concoction.
  • Stir and cook for another 15-20 minutes. Do add a cup of milk in the mixture during the stir.
  • 3- Add yellow food color and stir for few moments until the color changes.
  • 4- Pour cardamom powder, almonds, pistachio and crushed coconut in the mixture and stir and cook until the mixture do not stick to the sides of the pan.
  • 5- Spoon the mixture from pan into a well-rounded dish. Shape the mixture to the dish by pressing the mixture with the help of a spoon or spatula.
  • 6- Garnish the mixture with almonds and pistachio.
  • 7- Put the dish into the refrigerator for 2-3 hours.
  • 8- Cut into any shapes you like and serve it well.
Preparation Time: 10 minutes

لوکی کا حلوہ
اجزاء:
لوکی(کدو کش کیا ہوا) 700g
گھی آدھا کپ
الائچی 3-4
دودھ ڈیڑھ کپ(1.5)
چینی ڈیڑھ کپ(1.5)
کھویا 150g
بادام 2-3کھانے کے چمچ
پستہ 2-3کھانے کے چمچ
چاندی کے ورق حسبِ ضرورت

بادام کا حلوہ
اجزاء:
بادام (رات بھر بھگوئے،چھلکے اترے ہوئے) 1کپ
دودھ 1کپ
دیسی گھی 1چوتھائی کپ
چینی 1کپ
الائچی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
خشک دودھ پاؤڈر آدھا کپ
مکھن 1کھانے کا چمچ
بادام چوپڈ 3-4(گارنش کے لئے)

چنے کی دال کا حلوہ
اجزاء:
چنے کی دال( بھیگی ہوئی ) 2 کپ
دودھ 3کپ
گھی 1کپ
کنڈینسڈملک 1کپ
بادام 2کھانے کے چمچ
پستہ 2کھانے کے چمچ
کھوپرا 2کھانے کے چمچ
زردہ رنگ 1چائے کا چمچ
الائچی 1چائے کا چمچ

لوکی کا حلوہ ترکیب:
ایک پین میں گھی اور الائچی ڈال کر گرم کریں۔
اس میں کدو کش کی ہوئی لوکی 08-10منٹ اچھی طرح بھون کر اس کا پانی خشک کر لیں۔
اب اس میں چینی اور دودھ ڈال کر مکس کریں اور ڈھک کر دودھ خشک ہونے تک پکائیں۔
پھر اس میں ہرا رنگ چند قطرے ڈال کر اچھی طرح مکس کریں ۔
اب اس میں کھویا ، پستہ اوربادام ڈال کر اچھی طرح پکائیں جب تک حلوہ پین کے کنارے نہ چھوڑ دے۔
بادام، پستہ اور چاندی کے ورق کی گارنش کر کے سرو کریں۔
تیاری کا وقت : 10منٹ
پکانے کا وقت: 35-40منٹ
افراد: 5-6
بادام کا حلوہ بادام مکسچرترکیب:
ایک بلینڈر میں رات بھر بھگوئے( چھلکے اترے ہوئے )بادام اور دودھ ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
اب ایک پین میں دیسی گھی گرم کر کے اس میں بادام کا مکسچر ڈالیں اور گاڑھا کر لیں۔
پھر اس میں چینی ، الائچی پاؤڈراورخشک دودھ پاؤڈرڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
اب ایک دوسرے پین میں مکھن گرم کر کے کٹے ہوئے بادام ڈال کرروسٹ کریں اور حلوے پر گارنش کر دیں۔
تیاری کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 20منٹ
افراد: 06-08
چنے کی دال کا حلوہ ترکیب:
ایک برتن میں دودھ اور چنے کی بھیگی ہوئی دال ڈال کر گلنے تک پکائیں اور ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔
اب اس دال کو چوپر میں ڈال کر اچھی طرح باریک کرلیں ۔
اب ایک برتن میں گھی ڈال کر گرم کریں اور اس میں پسا ہوا دال کا مکسچر ڈال کر20-25 دیرمنٹ پکائیں۔
پھر اس میں کنڈینسڈ ملک ڈال کر15-20 منٹ پکائیں۔
پھر اس میں زردہ رنگ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں ۔
اب اس میں الائچی پاؤڈر، بادام، پستہ اور کھوپرا ڈال کر گھی نکلنے تک پکالیں۔
اب ایک برتن میں بٹر پیپر رکھ کے آئل سے گریس کر لیں اور اس میں پکا ہوا دال کا حلوہ ڈال کر برابر کرلیں۔
پستہ بادام کی گارنش کرکے 2-3گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔
تیاری کا وقت : 25 منٹ
پکانے کا وقت : 15 منٹ
افراد : 3-4 افراد

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *