Bengali Style Chana Daal: Give a better and tempting notion to your Chana Daal Recipe by adding Bengali fusion. Try out this Bengali Style Chana Daal Recipe at home and enjoy something new. ...
Read More
Bengali Style Chana Daal: Give a better and tempting notion to your Chana Daal Recipe by adding Bengali fusion. Try out this Bengali Style Chana Daal Recipe at home and enjoy something new.
Less Content
  • Ingredients for daal:
  • 2 cup Split chickpea (soaked)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp Cumin powder
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 1 tbsp Turmeric
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Sugar
  • 1 tbsp Garam masala
  • 1/4 cup Coconut (thin slices)
  • 3 Green chilies
  • 3 Red chilies (dried)
  • 2 Cinnamon sticks
  • 5-7 Cloves
  • 5-7 Green cardamom
  • 2 tbsp Raisins
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 2 Bay leaves
  • Ingredients for zeera rice:
  • 2 cup Rice (soaked)
  • 2 Bay leaves
  • 2 tbsp Oil
  • 2 Cinnamon sticks
  • 4-5 Cloves
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 1 tsp Salt
  • Directions for daal:
  • Soak lentil for 30 minutes at least then. Then in a pot add water, salt, bay leaf and boil lentil until 80% done. Remove skim from water.
  • In a pot heat oil and fry coconut until light golden brown and take it out.
  • Then in a pan add oil, dried red chilies, cinnamon sticks, cloves, green cardamom, cumin seeds and sauté for 1 to 2 minutes.
  • Then add ginger garlic paste and cook for another one minute.
  • Add raisins and lentil and mix it again.
  • In last add cumin powder, coriander powder, turmeric, salt, garam masala, green chilies and mix it well.
  • Add water as required, cover and cook on low flame for 15 to 18 minutes or until it’s completely done.
  • At last add fried coconut and your daal is ready.
  • Directions for zeera rice:
  • In a pan heat oil, add bay leaf, cinnamon sticks, cloves, cumin seeds, salt and stir for 2 minutes.
  • Then add water and give it a boil. Then add soaked rice and let it simmer until water reduce.
  • Cover and cook on low flame for 15 minutes. Your rice is ready.

Preparation Time:

25 minutes

Cooking Time:

40 minutes

Serve:

4-5 persons

دال کے اجزاء:
دال چنا 2کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ہلدی 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
چینی 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ 1کھانے کا چمچ
کھوپرا 1چوتھائی کپ
سبز مرچیں 3عدد
خشک لال مرچیں 3عدد
دارچینی 2عدد
لونگ 5-7عدد
سبز الائچی 5-7عدد
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
کشمش 2کھانے کے چمچ
کڑی پتا 2عدد
ذیرہ رائس کے بنانے کے اجزاء:
بھگوئے ہوئے چاول 2کپ
کڑی پتا 2عدد
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
دارچینی 2عدد
لونگ 4-5عدد
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ

دال بنانے کی ترکیب:
دال کو تیس منٹ تک بھگو کر رکھیں۔
اب ایک پین میں پانی نمک اور کڑی پتا ڈال کردال اسی فیصد پکنے تک پکائیں اور پانی سے جھاگ اتار دیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے کھوپرا گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل، خشک لال مرچیں، دار چینی، لونگ، سبز الائچی اور ذیرہ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔
پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ اور پکائیں۔
اب اس میں کشمش ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر آخر میں ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی، نمک، گرم مصالحہ اور سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب حسبِ ضرورت پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھکدیں اور ہلکی آنچ پر پندرہ سے اٹھارہ منٹ اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔
پھر فرائی کیا ہوا کھوپرا ڈالیں، دال تیار ہے۔
ذیرہ رائس بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گر م کر کے کڑی پتا، دارچینی، لونگ، ذیرہ اور نمک ڈال کر دو منٹ پکائیں۔
اب اس میں پانی ڈال کر ابلنے دیں۔
پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر تھوڑی دیر پکنے دیں جب تک پانی خشک ہوجائے۔
اب ڈھکن ڈھک کر ہلکی آنچ پر پندرہ منٹ تک پکنے دیں۔

تیاری کا وقت :

25 منٹ

پکانے کا وقت :

40 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *