Planning you menu for BBQ night? Add this bbq kaleji recipe in your menu because BBQ is incomplete with this recipe. Do try to this mutton kaleji tikka recipe and share your feedback with us. ...
Read More
Planning you menu for BBQ night? Add this bbq kaleji recipe in your menu because BBQ is incomplete with this recipe. Do try to this mutton kaleji tikka recipe and share your feedback with us.
Less Content
  • Kaleji Tikka Recipe
  • Ingredients for soaking:
  • Mutton liver
  • Salt 1/2 tbsp
  • Vinegar 2 tbsp
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Water as required
  • Ingredients for marination:
  • Mutton liver
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Salt to taste
  • Red chili powder 1 tsp
  • Red chili flakes 1/2 tsp
  • Turmeric 1/2 tsp
  • Lemon juice 2 tbsp
  • Yogurt 1/2 cup
  • Cumin powder 1 tsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Oil 2 tbsp
  • Ingredients for laal mirch chutney:
  • Kashmiri laal mirch (sliced) 4
  • Garlic cloves 3
  • Raw mango 1/4 cup
  • Salt to taste
  • Water 1/4 cup
  • Brown sugar 1/2 tbsp
  • Directions:
  • In a bowl add water, salt, vinegar, ginger garlic paste and mix well.
  • Soak mutton liver in it for 30 minutes. Then cut liver in cubes for BBQ.
  • In a bowl mix yogurt, ginger garlic paste, salt, red chili powder, red chili flakes, turmeric, cumin powder, coriander powder, lemon juice and oil.
  • Mix well to combine all ingredients, add liver cubes and marinate it for 2 to 4 hours.
  • Take steel skewers, thread 4 to 5 pieces of marinated liver on each skewer.
  • Cook them on coal until they are fully cooked. Your tasty tikka is ready to serve.
  • Directions for chutney:
  • In a blender add Kashmiri red chilies, garlic, raw mango, salt, brown sugar and water.
  • Blend until you get a smooth paste. Your chutney is ready.
  • Preparation time: 15 minutes
  • Cooking time: 10-15 minutes
  • Serving: 4-5 persons

باربی کیو کلیجی ریسپی
مٹن کلیجی 1عدد
نمک آدھا کھانے کا چمچ
سرکہ 2کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
میرینیشن کے اجزاء:
مٹن کلیجی 1عدد
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کٹی لال مرچیں آدھا چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
دہی آدھا کپ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
لال مرچ چٹنی بنانے کے اجزاء:
کشمیری لال مرچیں 4عدد
لہسن کی جویں 3عدد
کیری 1چوتھائی کپ
نمک حسبِ ذائقہ
پانی 1چوتھائی کپ
براؤن شوگر آدھا کھانے کا چمچ
ترکیب:
ایک باؤل میں پانی، نمک، سرکہ اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب مٹن کلیجی کو تیس منٹ تک بھگو کر رکھ دیں اور پھر ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔
پھر ایک باؤل میں دہی، ادرک لہسن پیسٹ، نمک، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، ہلدی، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، لیموں کا رس اور کھانے کا تیل ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کر لیں۔
اب ا س میں کٹی ہوئی کلیجی کے ٹکڑے ڈال کر دو سے چار گھنٹے میرینیٹ ہونے کے لئے رکھ دیں۔
؎پھر سٹیل کی سیخیں لے کران پر چار سے پانچ کلیجی کے پیس لگائیں اور کوئلوں پر اچھی طرح پکنے تک پکائیں،مزیدار تکہ تیار ہے۔
چٹنی ترکیب:
ایک بلینڈر میں کشمیری لال مرچیں، لہسن، کیری، نمک، براؤن شوگر اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں، چٹنی تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 15منٹ
پکانے کا وقت: 10-15منٹ
افراد: 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *