Recipes

More

Balushahi Recipe

Balushahi Recipe

Research Content

A delicious and very tempting desi sweet Balushahi. The most authentic and clear Balushahi Recipe to make Balushahi at home. Try this Balushahi Recipe yourself and share your feedback.

Ingredients:
2 cups flour
1/2 tsp baking powder
1/2 cup melted ghee
1/2 cup yougurt
Water as required
Salt a pinch
Sugar syrup:
2 cups sugar
1 cup water
1 tsp cardamom powder
Saffron few stands

Direction:
-In a bowl add flour, baking powder, salt, melted ghee and yougurt. Mix it well together.
-Add water if required.
-Mix it well but don’t knead the dough.
-Cover with cling wrap and leave for 10-15 minutes.
Sugar Syrup:
-Add sugar and water in a pan and stir continuously on medium flame and bring it to boil and cook for 5-6 minutes. Keep it aside.
-Now roll the dough in cylindrical shape. Cut into equal parts.
-Take on portion and roll it in a ball, press lightly with a finger.
-Heat the oil on very low flame.
-Fry balushahi on low flame.
-When turn golden from one side. Turn the side and let it turn golden as well.
-Take it out from the oil and dip it in a sugar syrup for 2 minutes each side.
-Garnish with pistachio and serve.

اجزاء:
میدہ 2کپ
بیکنگ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
گھی آدھا کپ
دہی آدھا کپ
پانی حسبِ ضرورت
نمک 1چٹکی
شوگر سیرپ اجزاء:
چینی 2کپ
پانی 1کپ
الائچی 1چائے کا چمچ
زعفران

ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، بیکنگ پاؤڈر، نمک ، گھی اور دہی ڈال کرہلکے ہاتھ سے مکس کر لیں(اگر ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں) ۔
تما م اجزاء اچھی طرح مکس کرنے ہیں ڈوکی طرح نہ گوندھیں۔
کپڑے سے ڈھانپ کر 10-15منٹ کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔
شوگر سیرپ ترکیب:
ایک پین میں چینی، پانی ڈال کر درمیانی آنچ پر مسلسل ہلاتے جائیں اور ابلنے دیں۔
اب زعفران اور الائچی پاؤڈر ڈال کر 5-6 منٹ پکا کر ایک سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ڈو کولمبائی میں رول کر کیبرابر حصوں میں کاٹ لیں۔
اب بہت ہلکی آنچ پر کھانے کا تیل گرم کریں اور ہلکی آنچ پر بالوشاہی فرائی کر لیں۔
جب ایک سائیڈ سے بالو شاہی گولڈن براؤن ہوجائیں تو سائیڈ بدل کر دوسری سائیڈ بھی اچھی طرح گولڈن براؤن کر لیں۔
اب بالوشاہی کیہر سائیڈ کو 2منٹ کے لئے شوگر سیرپ میں ڈال کر رکھیں۔
پستے کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔

Recipe Tips