Wonderful and smart Balochi Biryani Recipe. This is finger licking Balochi Biryani Recipe and a must try in Iftar. ...
Read More
Wonderful and smart Balochi Biryani Recipe. This is finger licking Balochi Biryani Recipe and a must try in Iftar.
Less Content
  • Ingredients:
  • 700g Rice
  • water as required
  • 1/2 cup cooking oil
  • Ingredients for Chicken Masala:
  • 1/2 cup cooking oil
  • 1 cup chopped onion
  • 1 tbsp cumin
  • 2 tbsp ginger garlic paste
  • 700g chicken
  • 10g garam masala
  • salt to taste
  • 2 tbsp red chili powder
  • 1 tbsp crushed red chili
  • 1 tbsp coriander powder
  • black salt to taste
  • 1 cup chopped tomatoes
  • 1/2 cup yogurt
  • garnish (tomatoes, lemon, coriander, ginger, green chilli )
  • Biryani layers ingredients:
  • boiled rice
  • cooked chicken.
  • garnish
  • 2 tbs yogurt
  • 1/2 tsp yellow color
  • hot water 1/2 cup
  • Direction for Boiling Rice:
  • in a cooking pot, add water, cooking oil rice and boil it until 75% done. then let them out.
  • Direction for Chicken:
  • in a cooking pan, add cooking oil, onion, cumin, ginger garlic paste and cook for a while.
  • now add chicken and cook 2-3 minutes then add garam masala, salt, black salt, red chili powder, crushed red chili, coriander powder, tomatoes, yogurt.
  • now cover it and cook for 5-7 minutes.
  • after that add garnish and set a side.
  • Biryani layering:
  • in a cooking pot, add first layer of boiled rice, second layer of cooked chicken and add some garnish, repeat these layers and then add some yogurt and color mixture, hot water and cover it and simmer for 8-10 minutes.
  • Balochi Biryani is ready to serve.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

25 minutes

Serve:

4-5 persons

اجزاء:
چاول 700گرام
پانی حسبِ ضرروت
کھانے کا تیل آدھا کپ
چکن مصالحہ اجزاء:
کھانے کا تیل آدھا کپ
چوپڈ پیاز 1کپ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
چکن 700گرام
گرم مصالحہ 10گرام
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
کٹی لا ل مرچ 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کالا نمک حسبِ ذائقہ
چوپڈٹماٹر 1کپ
دہی آدھا کپ
ابلے ہوئے چاول
پکا ہوا چکن
دہی 2کھانے کے چمچ
پیلا رنگ آدھا چائے کا چمچ
گرم پانی آدھا کپ

چاول ابالنے کی ترکیب:
ایک برتن میں پانی، کھانے کا تیل اور چاول ڈال کر 75 فیصد پکا کر باہر نکا ل لیں۔
چکن ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل، پیاز، ذیرہ اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر کچھ دیرپکا لیں۔
اب اس میں چکن، گرم مصالحہ، نمک، کالا نمک، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچ، دھنیا پاؤڈر، ٹماٹر اور دہی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر پانچ، سات منٹ پکا لیں۔ پھر اس پر گارنش کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
بریانی لئیرز:
ایک برتن میں ابلے ہوئے چاولوں کی ایک لئیر لگائیں اور دوسری لئیر میں پکا ہوا چکن، گارنش، پھر ایسے ہی دوبارہ لےئرز لگائیں ۔
اب اس میں دہی اور رنگ مکسچر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
بلوچی بریانی تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

25 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *